Сърбинът Новак Джокович победи без проблеми французина Лука Пуй с

...
Сърбинът Новак Джокович победи без проблеми французина Лука Пуй с
Коментари Харесай

Джокович и Надал спорят за трофея на Откритото първенство на Австралия

Сърбинът Новак Джокович победи без проблеми французина Лука Пуй с 6:0, 6:2, 6:2 и се класира за финала на първия шампионат от Големия шлем - Открито състезание на Австралия.

Там в спор за купата го чака Рафаел Надал. Вторият в международната класация испанец се оправи с изненадата на шампионата досега 20-годишният грък Стефанос Циципас с 6:2, 6:4, 6:0 в първия полуфинал от мъжката скица и за пети път се класира за финала в Мелбърн без изгубен сет. Надал е печелил шампионата единствено един път досега - през 2009 година. Но има и три изгубени финала - през 2012, 2014 и 2017 година.

Джокович пък ще играе седмия си край в този шампионат и няма да е чудно, в случай че вземе рекордна седма купа.

Двамата са се срещали 52 пъти досега. Сърбинът е напред откъм успехите - 27:25.

Новак Джокович е първенец в Уимбълдън и US Open през предишния споретн сезон. Обаче не е печелил в Австралия от 2016-а. Независимо дали ще завоюва или загуби финала, той ще остане №1 в международната класация.

Последната среща сред Надал и Джокович бе на полуфиналите на Уимбълдън през предходната година, като тогава сърбинът завоюва с 10:8 гейма във финалния пети сет, което му донесе и купата.

Ако Надал грабне трофея обаче, може да стане третият състезател в Откритата епоха на тениса от 1968 година, който печели по два пъти всички шампионати от Големия шлем. Преди него са го правили австралийците Род Лейвър и Рой Емерсън.

Сблъсъкът ще бъде в неделя (27 януари) от 10:30 часа българско време на "Род Лейвър Арина ".

Откритото състезание по тенис на Австралия (Australian Open) е един от 4-те шампионата на Големия шлем в тениса. Той се организира годишно всеки януари от 1905 година насам в "Мелбърн парк ".

От 1973 година насам шампионатът се организира единствено в Мелбърн, а от 1989 година - в "Мелбърн парк ". Мъжете играят във формат 3 от 5 сета, а дамите 2 от 3.

Трите съществени корта на шампионата - "Род Лейвър Арина " (Rod Laver Arena), "Маргарет Корт Арина " и "Хайсенс Арина " (Hisense Arena, до 2008-а "Водафоун Арина ", Vodafone Arena) - са оборудвани с преносими покриви, които могат да бъдат затвяряни при дъжд или жега. Понастоящем Откритото състезание на Австралия е единствения шампионат от Големия шлем, по време на който могат да бъдат провеждани мачове на закрито на три корта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР