Сарафов бързо и ясно трябва да се позиционира - дали

...
Сарафов бързо и ясно трябва да се позиционира - дали
Коментари Харесай

Румен Радев: Партиите искат да назначат свой човек за главен прокурор

Сарафов бързо и ясно би трябвало да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта, сподели президентът, съобщи 24 часа.бг.

" Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор пораждат подозрения, че партиите, показани в Народното събрание, търсят да назначат собствен човек на поста ". Това разяснява президентът Румен Радев.

Трябва да съдим за Сарафов по неговите дейности по отношение на имунитетите и делата на трупчета против представители на властта. Той би трябвало доста бързо и ясно да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта, сподели президентът.

" Това е и урок за цената на достолепието и правилата в политиката. Виждаме по какъв начин като загубиш чест и достолепие, с цел да вземеш властта, прегръщайки най-големите си съперници, и в този случай,при скоростното предопределение на Сарафов да демонстрираш противоположното, че имаш правила и достолепие е все по-трудна задача. Ние като общество би трябвало извънредно деликатно да следим и да упражняваме всякакъв надзор върху фигурата, изпълняваща длъжността " основен прокурор ". Защото неговата кандидатура не минава през естествената процедура по назначение, не минава през тези задълбочените разисквания за професионални и морални качества, не минава и назначението му през декрет на президента. В същото време той се употребява с всички пълномощия на основния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределен срок на поста ", сподели президентът.

Той изясни и за какво не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождението на Иван Гешев от поста.

" Във време на политически катаклизми да се придържаме прецизно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие какъв брой оферирате да чакаме - месец, година? Сезирането на Конституционен съд към момента не е позволено до разглеждане, не е ясно по кое време ще бъде позволено, няма и период. Има аналогично решение по повод изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет. Там решението е доста ясно - изтеклият мандат не лимитира пълномощията ", съобщи президентът.

Румен Радев съобщи, че няма да поддържа държавното управление, в случай че то реши България да взе участие в доставката за 1 милион снаряда за Украйна. " И в България и в Брюксел съм твърдял, че ние не би трябвало да се намесваме с даване на оръжия в този спор. Това не е методът за преустановяване на този спор, той ескалира. Виждате, че той носи големи опасности и изтощава нашата стопанска система и обществените ни системи. Стана ясно, че България не е част от самодейността за 1 милион снаряда ", сподели още президентът.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР