СЪР БОБИ ЧАРЛТЪННай-великият футболист на Англия сър Боби Чарлтън, чийто

...
СЪР БОБИ ЧАРЛТЪННай-великият футболист на Англия сър Боби Чарлтън, чийто
Коментари Харесай

ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або

СЪР БОБИ ЧАРЛТЪН

Най-великият футболист на Англия сър Боби Чарлтън, чийто артистизъм, талант и непоколебима воля за победа въодушевиха успеха на страната на Световното състезание през 1966 година, както и триумфа на Манчестър Юнайтед на европейската купа две години по-късно, умря умерено в съня си на 86-годишна възраст.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино приветства Чарлтън като " футболна легенда, чието въздействие върху играта обгръща генерации ", а неговият съотборник в Англия през 1966 година Джеф Хърст го назова " едно от същинските величия ".

Това мнение беше споделено от Гари Линекер, който сподели, че Чарлтън е най-великият състезател на Англия. " Той може към този момент да не е с нас, само че ще има футболно величие. "

Безбройните фрагменти, на които той стреля с топовен изстрел около обсаден вратар – с оператора, който се бори да не изостава – към момента могат да спрат дъха, даже в черно и бяло.

А статистиката на Чарлтън би била невероятна във всяка ера. Той изиграва 758 мача и означи 249 гола през 17 години като състезател на Манчестър Юнайтед, като печели Купата на европейските първенци, три трофеи в лигата и Купата на Англия. За Англия той печели 106 мача и вкарва 49 гола. Този връх остана напокътнат, до момента в който Уейн Рууни не го изпревари през 2015 година

По време на Световното състезание през 1966 година той играе основна роля, в това число вкарвайки два гола против Португалия на полуфинала. Три години по-късно, когато Чарлтън е награден с OBE, Observer го пусна на първа страница с елементарното, само че мощно заглавие: " Наздраве за Боби Чарлтън ".

Но освен като футболист, само че и като мъж, Чарлтън въплъщава най-хубавите британски черти. Той беше непретенциозен, защото гениите му бяха изключителни; ходещото олицетворение на стихотворението на Ръдиард Киплинг If–.

Победата на Юнайтед за Европейската купа, когато Чарлтън отбелязва два гола при успеха с 4-1 против Бенфика на Уембли, е изключително затрогваща, защото идва 10 години след въздушната злополука в Мюнхен на 6 февруари 1958 година, при която умират 23 души, в това число осем играчи и трима души от екипа на клуба.

Тази покруса оставя необикновено дълбока диря у него, а брат му Джаки споделя, че сър Боби " спрял да се усмихва " и оставил блясъка си в останките на самолета.

След като напуща Юнайтед през май 1973 година, Чарлтън и играе за Престън и Уотърфорд Юнайтед в Ирландия. Манчестър Юнайтед го назначава за шеф през 1984 година, а през февруари 2016 година разгласи, че ще кръсти южната си естрада на него.

Чарлтън е отдаден в рицарство през 1994 година и по-късно стана позната фигура на трибуните на Олд Трафорд със брачната половинка си, лейди Норма, до момента в който не беше диагностициран с деменция през 2020 година

Играчите на Манчестър Юнайтед носеха черни ленти на ръката в съботния мач от Висшата лига против Шефилд Юнайтед и авансово плануваната минута безмълвие беше разширена, с цел да се отдаде респект на Чарлтън. Междувременно на " Олд Трафорд " почитателите започнаха да поставят цветя.

Клубът сподели, че книгата за съболезнования ще бъде отворена за почитателите и обществеността в 10 сутринта в неделя. " Сър Боби постоянно ще бъде запомнен като колос в играта “, добави клубът в изказване. Пълният текст на това изказване гласи:

Манчестър Юнайтед е в печал след кончината на сър Боби Чарлтън, един от най-великите и обичани играчи в историята на нашия клуб.

Сър Боби беше воин за милиони, освен в Манчестър или Обединеното кралство, само че на всички места по света, където се играе футбол.

Възхищаваха му се колкото поради неговия състезателен дух и честност, толкоз и поради изключителните му качества като футболист; Сър Боби постоянно ще бъде запомнен като колос в играта.

След пенсионирането си той продължи да служи на клуба с отличие като шеф в продължение на 39 години. Неговият непостижим връх на достижения, темперамент и работа ще бъде вечно гравиран в историята на Манчестър Юнайтед и британския футбол; и неговото завещание ще продължи да живее посредством изменящата живота работа на Фондация сър Боби Чарлтън.

Сърдечните съболезнования на клуба са към брачната половинка му лейди Норма, дъщерите и внуците му и всички, които го обичаха.

Мениджърът на Англия, Гарет Саутгейт, добави своята персонална респект: " Привилегията да го срещам няколко пъти ми разреши да схвана неговата персонална горделивост и страст от това, че е представлявал Англия, и просто удостовери в съзнанието ми неговата позиция като един от джентълмените на игра.

Вчера светът на футбола се сплоти в тъгата си от загубата на една безспорна легенда, само че и в честването на следващия популярен живот, който този спорт ни е дал.

МОШЕНИК 1

Според испанските управляващи 50-годишен литовец, живеещ в Испания, симулира сърдечни удари в изискани заведения за хранене, с цел да избегне заплащането на сметката.

Мъжът, чието име не се оповестява, бил задържан предишния месец в Аликанте, откакто се опитал да напусне ресторант, без да заплати сметката си, като се престорил, че му е неприятно, сподели локалната полиция.

Пред Insider представител на националната полиция в Аликанте сподели, че това бил двайсетият сходен случай в границите на една година, поради което мъжът станал добре прочут на локалната полиция,.

Според испанската осведомителна организация EFE при последния случай мъжът поръчал две уискита и паеля с морски блага в El Buen Corner и получил сметка за 34,85 евро.

Мениджърът на ресторанта Мойзес Доменек сподели пред организацията, че негов сътрудник е забелязал мъжа да се пробва да прави бомба, както споделяме ние в София, и го е уведомил за неплатената сметка.

Тогава мъжът споделил, че отива в хотелската си стая, с цел да вземе пари, само че личният състав на ресторанта отказал да го пусне да си тръгне, без да заплати.

Според осведомителната организация по-късно мъжът трагично се хвърлил на земята и се престорил, че получава сърдечен удар.

Персоналът на ресторанта не се хванал на хитростта и се обадил на полицията, като чиновниците незабавно разпознали мъжа.

Говорителката на Националната полиция на Аликанте удостовери пред Insider, че мъжът е рецидивист: " Той беше задържан неведнъж в град Аликанте. Начинът на деяние беше еднакъв ", сподели тя.

След като отказал да уточни адрес, мъжът бил арестуван, а казусът предаден на локалните правосъдни управляващи.

Говорителката на полицията осведоми Insider, че са знаели, че мъжът е изпратен в пандиза, макар че не знаят за какъв брой време и дали към този момент е на независимост.

Съдебните управляващи дадоха отговор на настояването на Insider за коментар, като споделиха, че не може да разкрие информация по случая, базирайки се на съображения за сигурност.

Според EFE, цитираща чиновник, който е арестувал мъжа в четири предходни случая, той поръчва скъпи продукти като омар, антрекот и премиум уиски.

Полицаят, чието име не беше посочено, означи, че мъжът нормално поздравява служителите на реда с усмивка и наподобява не се тормози от прекарването на една или две нощи зад решетките.

МОШЕНИК 2

22-годишен мъж във Варшава театралничи неподвижно, носейки пазарска чанта, до манекени на витрина на магазин, оповестиха от полицията. Служители по сигурността го заловиха.

На витрина на магазин във Варшава стоял, на пръв взор, манекен в горчичен суитшърт.

Само че не е манекен, а 22-годишен мъж. Той стои неподвижно с протегната ръка, държейки пазарска чанта, до два манекена в дънки. Според варшавската полиция откакто магазинът затваря, мъжът се впуска в деяние и краде бижута,.

При обособен случай след затварянето на комерсиалния център той ял в един от питейните заведения, преоблякъл се с нови облекла и по-късно избягал под отчасти отворената врата на магазина. По-късно се върнал в бара за в допълнение.

Най-вероятно това ще бъде последното му хранене в комерсиалния център за известно време. Полицията е арестувала мъжа и го е обвинила в кражба и щурм, се споделя в изказване от сряда. В известието не се прецизира по кое време са се случили случаите.

Сагата за мъжа, представящ се за манекен, добавя листата с изобретателни тактики, които нарушителите са употребявали, с цел да се опитат да избегнат справедливостта.

Неуспешен банков грабеж през 1995 година, който включва потреблението на лимонен сок като дегизировка, въодушевява Дейвид Дънинг, тогава професор по обществена логика на психиката в Корнел, и Джъстин Крюгер, тогава студент, да формулират резултата на Дънинг-Крюгер. Според тяхната доктрина нашата непросветеност маскира способността да признаем личната си непросветеност. Теорията нормално се отнася до неспособността да се забележи личната липса на опит в дадена предметна област, само че може да се ползва и за съответни неточности.

Професор Дънинг сподели, че мъжът, заловен да се преструва на манекен, е образец за теорията, защото той е бил наясно с рисковете, пред които е изправен, в това число че охранителните камери могат да снимат всяко негово придвижване в действително време. " Ако хората изберат посока на деяние, те считат, че ще проработи ", сподели той в имейл. " Разбира се, не постоянно е по този начин. "

До 10 години затвор грозят обвинения мъж във Варшава.

АМАЗОНКА

Реките в тропическите гори на Амазонка са спаднали до рекордно ниски равнища, защото една от най-големите суши в района удря екосистема, която е от решаващо значение за световната климатична непоклатимост.

Властите в бразилския щат Амазонас оповестиха, че водният знак на Рио Негро, една от най-големите реки в света по равнища на оттичане, е понижен до най-ниското си равнище тази седмица.

Нивото покрай град Манаус е спаднало още повече до края на седмицата след сигнала – от 13,59 м на 13,19 м.

" Никога не сме виждали сходно нещо. Това е най-лошата суша в историята ", сподели губернаторът на Амазонас Уилсън Лима, който разгласи изключително състояние допълнително от 50 дребни и огромни градове.

Ролята на Амазонка като великански абсорбатор на въглероден диоксид беше възпрепятствана през последните години от възходящите равнища на обезлесяване. Части от най-голямата тропическа гора в света също са все по-податливи на пожари, които съгласно метеорологичните специалисти в този момент се изострят от сушата.

Според Националния институт за галактически проучвания на Бразилия това е най-лошият октомври за пожари в щата Амазонас, откогато преди 25 години са почнали записите, с повече от 2700 пожара, докладвани до момента този месец.

Учените споделят, че сушата е породена от композиция от метеорологичното събитие Ел Ниньо, което затопля източната екваториална повърхнина на Тихия океан, и необикновена част от топла вода в Атлантическия океан над екватора.

Заедно те са попречили образуването на облаци и са предизвикали внезапно понижаване на преваляванията. В амазонския град Белем преваляванията предишния месец възлизаха на една четвърт от нормалните равнища за септември.

И седемте сектора на река Горен Солимоес са оповестени за изключително състояние, както и всичките осем сектора на Средния Солимонес. Solimões е името, което нормално се употребява за обозначаване на горната част на река Амазонка, сред Манаус и границата с Перу.

Изображения от района демонстрират всекидневно пълноводните реки изцяло пресъхнали. Около половин милион поданици са били наранени съгласно държавните управляващи на Amazonas.

Тъй като реките са несъответствуващи за корабоплаване, основните корабни направления са в застой, а това предизвиква внезапно понижаване на доставките на храна, гориво и съществени артикули за доста елементи на района. Учените също предизвестяват за евентуално разпространяване на заболявания, в това число малария и хепатит А.

Сушата засегна и локалната дива природа в района, като голям брой локални розови амазонски делфини бяха изхвърлени мъртви на крайбрежията през последните седмици.

По-рано тази година учените предизвестиха за евентуалния риск Ел Ниньо да ускори към този момент изменящите се климатични модели в района.

" Ел Ниньо прави района по-горещ и по-сух, това е естествено. Проблемът е, че климатът се е трансформирал ", сподели Ерика Беренгуер, бразилски откривател от

английските университети Оксфорд и Ланкастър, като уточни, че има райони, които в този момент са с 2,5C по-горещи от предходните междинни температури през сухия сезон.

Имаме по-силен, по-интензивен изсъхнал сезон и това усилва вероятността от горски пожари.

FRANK THE TANK

Frank the Tank ще дъвче гипсокартон и ще нарасне до размера на ръчна количка. Той се движи със личното си криволичещо движение и ще живее близо век – надживявайки всеки предстоящ болногледач.

Грижата за 35-килограмова сухоземна костенурка не е дребна задача, което може би е повода Франк неотдавна да бъде зарязан в спаначни насаждения в Британска Колумбия. Тежкото състояние на тромавото влечуго провокира необятно публикувано състрадание, до момента в който новите му гледачи се пробват да му намерят непрекъснат дом.

Шели Смит била на задната врата на фермата си покрай град Ричмънд, когато забелязала камък, стърчащ от редиците бок-чой и спанак.

Помислих си, какво прави този камък там? Защото в никакъв случай преди не съм го виждалa. И тогава внезапно той се раздвижи. Не бързо – трябваше да мигна няколко пъти, с цел да го видя – само че се движеше.

Смит и група любопитни строителни служащи се доближили и изтеглили костенурката до басейн с форма на костенурка, който Шели употребява за кучето си.

Той беше просто толкоз хубав. Имаше тези крайници като на слон и единствено ни гледаше. Когато всеки от нас му говореше, той обръщаше глава и те гледаше.

Смит, дресьор на кучета, се обадил за помощ в локалния подслон за животни.

Опитваха се да схванат какъв брой е огромен и ме попитаха дали е с размерите на дребна паница за вечеря. Засмях се и споделих, че е по-голямо от чинията, която бихте употребявали, с цел да сервирате пуйка за Деня на благодарността на 24 души.

Сега костенурката е в приемно семейство, до момента в който личният състав му откри непрекъснат дом.

Въпреки че произходът на Франк е тайнственост, ветеринарният доктор Адриан Уолтън от болничното заведение за животни Dewdney сподели, че костенурките относително постоянно биват изхвърляни от претрупани притежатели.

Ендемичен за Сахара, типът в този момент е заплашен, само че постоянно се внася контрабандно за препродажба на пазара за екзотични типове.

" Те са относително евтини за костенурка – към 500 канадски $ – и по тази причина хората ги купуват като домашни любимци. И те доближават до размера, който е той – и бързо става доста по-големи, в сравнение с хората могат да се понесат ", сподели Уолтън, добавяйки, че хората подценяват дълголетието на създанията.

Една от моите домашни костенурки получих, когато бях на седем години. Сега евентуално е на близо 65. Ще я завещая моята щерка, тя на своята щерка – и евентуално даже и тя на своите деца.

Стотици хора са поискали да осиновят Франк, само че малко на брой могат да предложат това, от което той има потребност.

Костенурките се нуждаят от топли пространства през зимните месеци, само че имат податливост да дъвчат стените и да копаят безмилостно. Те също се нуждаят от огромни пространства през лятото.

" Франк притегли доста повече внимание от естественото, което е потребно, тъй като ще ни помогне да му намерим дом. Но действителността е, че това е животно, което ще попада в наследството ви. Човек в действителност би трябвало да възнамерява какво да правиш с него, откакто почине ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР