Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена Зеленска, разговаря

...
Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена Зеленска, разговаря
Коментари Харесай

Много емоционално. Освободените командири на полка Азов се срещнаха с близките си в Турция

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена Зеленска , беседва в Турция с освободените от съветски плен командири на полка " Азов " на среща, на която те се видяха за първи от месеци със съпругите и децата си.
 Олена Зеленска и Андрий Ермак разговаряха с азовците и техните близки
В края на септември Украйна замени някогашния народен представител и олигарх Виктор Медведчук и още над 50 руснаци, който бяха в плен, с 215 пленени украински бойци. Част от тях са от бранителите на завода " Азовстал ", който отбраняваха с месеци, преди да бъде високомерен от съветските сили през май. Според сделката петимата командири на " Азов " би трябвало да останат до края на войната в Турция под персоналната защита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган .

„ По време на визитата ми в Турция имах опция да се срещна със бранителите на " Азовстал ". Те са тук съгласно изискванията на продан. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак съумя да провежда среща с техните фамилии. Беше доста прочувствено. Пътят до този миг беше дълъг и сложен. Най-накрая съумяха да се прегърнат “, написа Зеленска в канала си в Telegram и разгласява фотоси, които бяха качени и на уеб страницата на президентството.

Тя добави, че е предала на азовците поздравления и признателност от Украйна, от президента и от целия народ, за който те водят война.
 Деца и татковци нямаха самообладание да се прегърнат
„ Това е значим ден. Най-важното е, че Украйна се бори и ще се бори за всички наши хора. Все още доста от тях са в съветски плен – мъже, дами, военни и цивилни. А имаме потребност от всички. Живи “, написа още Зеленска.

„ Трябва да освободим всички, които са останали в съветски плен, и всички, които са били принудително депортирани. Разбирате какъв брой е значимо това. Хората са най-ценното нещо в Украйна. И ние се борим настойчиво за завръщането на всеки наш боец и всеки граждански ", добави той.
 Азовците оставиха свои посвещения върху съветския байрак
Ръководителят на кабинета на Зеленски добави какъв брой е значимо да бъде проведена рехабилитацията на освободените бойци и адаптирането им към естествен живот. Той добави, че до момента в който азовците са били в плен, фамилиите им също са минали през извънредно тежки тествания, с които те са се справили почтено.
 Всички командири получиха от ръководителя на канцеларията на президента грамоти и медали
" Вашите родственици настойчиво се бориха за вашето освобождение. Толкова дълго ви чакаха ", сподели Ермак.

Той изрази вяра, че доста скоро командирите ще могат да се върнат в родината си при своите близки. Според него защитата на Мариупол и " Азовстал " е удостоверение за смелостта и силата на украинците и ще остане образец за издръжливост за доста генерации украинци.

„ Мариупол са нашите Термопили. Както за 300-те спартанци, целият свят би трябвало да знае за отбраната и нещастието на Мариупол. Но най-важното е героите да са живи “, сподели Ермак.
 Снимка за спомен с петимата командири
Последните бойци от азовския полк, останали да пазят града през май, се укриваха в металургичния цех “Азовстал ”. Той съставлява огромен лабиринт от тунели и работни пространства в центъра на Мариупол, определян като град в града.

Мариупол е един от най-засегнатите от войната украински градове. По време на близо тримесечната блокада той беше опустошен от съветските сили, достъпът до интернет, телефонен сигнал, ток и гориво за локалните беше съвсем неосъществим, а огромна част от популацията се изтегля.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР