Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев коментира пред OFFNews разкритията

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев коментира пред OFFNews разкритията
Коментари Харесай

Асен Василев пред OFFNews: Разкритията за милионите в торбите са благодарение на проверките, които започнахме |

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев разяснява пред OFFNews разкритията на вицепремиера Бойко Рашков, който през днешния ден изясни скица, посредством която 60 милиона от парите за автомагистрала " Хемус " са били преведени през кухи компании на необразовани, а по-късно изтеглени в брой в торби и чанти.

Според вътрешния министър схемата е следната:

Провежда се ин хаус процедура, избира се компания без конкурс, на която се разпорежда поръчката. След това " Автомагистрали " изплаща предплатено средства. След това осъществяването се разпорежда на друга компания реализатор, играеща ролята на буфер, която цели да прекъсне връзката сред " Автомагистрали " и главната компания. Буферната компания превежда сумите на кухи компании, основани дни по-рано с капитал от по 2 лева и благосъстоятелност на малограмотни лица. На тези компании са изплатени към 60 млн. лева Те са изтеглени още същия ден в чували и сакове. 

" Това не може да се случи без ДАНС да са си затворили очите ", безапелационен е Асен Василев. 

Той изясни, че ограниченията за предварителна защита на потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма задължават банките да рапортуват всички огромни тегления на финансовото разузнаване в ДАНС.

" Ясно е, че това е станало при бившето управление на ДАНС. Проспали са го, както стана с тегленията на десетки милиони левове от страна на Васил Божков ", уточни той.

Според съпредседателя на " Продължаваме промяната " по същия метод стоят нещата и за енигматичната компания, която съгласно разкритията на Бойко Рашков през тази година е направила прехвърляния за 21 милиона лв. в посока Дубай.

" И тези средства е трябвало да създадат усещане на финансовото разузнаване в ДАНС, тъй като тази информация, за всички други е банкова загадка, само че не и за тях ", уточни Василев.

Според него новият сюжет към източването на милиони левове на българските данъкоплатци от автомагистрала " Хемус " и изнасянето им в торби в незнайна посока се дължи значително на започнатите по време на ръководството му във финансовото министерство инспекции на компаниите, които са получили предплатено средства за строителството на аутобана.

" Схемата е излязла нескрито, откакто Националната организация за приходите е отишла да ревизира касовите наличия. Естествено, тях ги е нямало във компаниите, които са ги получили, и по-късно са последвали пътя на парите, с цел да се обясни какво се е случило ", сподели той пред OFFNews.

Според Василев единствено встъпването в служба на първия длъжностен кабинет на президента Румен Радев е предотвратило реализацията на инхаус процедури и в Министерството на енергетиката.

" Бяха тръгнали да вършат дъщерно сдружение на ЕСО, на което да се разпореждат контракти без търг и конкурс, спряхме го в точния момент ", сподели Асен Василев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР