Съпредседателят на Продължаваме Промяната – Демократична България (ПП-ДБ) Христо Иванов

...
Съпредседателят на Продължаваме Промяната – Демократична България (ПП-ДБ) Христо Иванов
Коментари Харесай

Добра новина на трупчета. Христо Иванов поиска ограничаване на властта на главния прокурор

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната – Демократична България " (ПП-ДБ) Христо Иванов показа препоръчаните от обединението му промени в конституцията и законодателството за правосъдната власт. Той разяснява и за предварителното освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор.

" Освобождаването на Иван Гешев е добра вест " на трупчета ". Да стане същински добра, зависи от всички нас ", сподели той.

" Има скептични оценки, които споделят, че тези, които си го избраха, го освободиха по същия метод, по който си го избраха в една процедура, която остави подозрения, на учредения, които въобще не бяха най-сериозните ", сподели Христо Иванов.

Гешев беше определен за основен прокурор през 2019 година от същия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС), който. Висш съдебен съвет одобри, че Гешев е уязвил престижа на правосъдната власт с репликата, който би трябвало да бъде " изметен " от Народното събрание.

" Нека да не забравяме, че Иван Гешев стартира да прави своите разкрития, когато разбра, че политически към този момент няма бъдеще. Че ще му се лимитират правата ", сподели Христо Иванов.

По думите му оттук нататък въпросът е дали отстраняването на Гешев ще може да прерасне в действителност, която изключва " потреблението на правораздаването като бухалка, инструмент за политическо въздействие и инженеринг ".
Какви промени се оферират
Иванов сподели, че преди всичко Народното събрание следва да промени конституцията, тъй че да се трансформират изискванията за реализирането на правосъдната власт и прокурорската власт.

" Трябва да ограничим властта, безконтролността и неналичието на отчетност на основния прокурор ", сподели Христо Иванов.

Според Христо Иванов Народното събрание би трябвало да работи и върху промени в законите за правосъдната власт, които да бъдат разграничени на два нормативни акта – закон за съдилищата и закон за прокуратурата.

" Най-важният резултат от всички старания ще бъде по какъв начин и с какви хора ще попълним бъдещия състав на променения Висш правосъден съвет и на Инспектората към него ", сподели той.

Според Христо Иванов старания за промени в правосъдната система би трябвало да се вършат взаимно от политическите обединения. Обща политическа воля за правосъдна промяна показват всички политически сили в Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР