Съотношението цена/наем на жилищата“, което e често използван показател за

...
Съотношението цена/наем на жилищата“, което e често използван показател за
Коментари Харесай

Съотношението цена/наем на жилище е с 30% над нормата! Защо купуваме?

Съотношението „ цена/наем на жилищата “, което e постоянно употребен индикатор за подцененост или надцененост на жилищата, продължи да надвишава значително историческата си междинна стойност с над 30%. Това демонстрира последния отчет на Българската национална банка, в който се обръща особено внимание на цените на жилищата у нас. 
Прочетете още
На просто език това значи, че наемите на жилищата са непропорционални ниски по отношение на стойностите на покупко-продажбите за покупко-продажба или пък продажните цени просто са мощно повишени. За да се стигне до такива изводи от Българска народна банка са пресметнали междинните стойности на този индикатор от началото на 2000 година до края на 2022 година Сравнено с тях сега съотношението цена/наем е с към 31% по-високо. 

Това е сигнал, че решенията на семействата за придобиване на жилище се дефинират от претекстове, които са разнообразни от добиване на непосредствена финансова изгода посредством отдаване чартърен на новопридобитите парцели. Такива аргументи биха могли да бъдат упования за продължаващо повишаване на цените на жилищата (и осъществяване на финансова облага след продажба в бъдеще) или разбиране на жилищата като актив за предпазване на стойност в условия на ниски лихвени проценти и висока инфлация.

В същото време оценките, направени с макроиконометричен модел на Българска народна банка, демонстрират доста по-слабо позитивно отклоняване на настоящите цени на жилищата в България от дълготрайното им равновесно равнище (в размер на към 2.7%). Това се дефинира от обстоятелството, че повишаването на приходите на семействата, в композиция със запазващите се негативни действителни лихвени проценти по жилищни заеми, покачва достъпността на жилищата, което в модела се отразява като нарастване на равновесната им цена.

В същото време третият индикатор за оценка на това дали са подценени или надценени цените на жилищата, който съизмерва ценатана жилищата по отношение на приходите бележи почти 30% понижение по отношение на историческата междинна стойност. Това на процедура значи, че ножицата сред цените на парцели и приходи понижава или още, че покупателната дарба на българите се усилва. 



Годишният напредък на показателя на цените на жилищата (ИЦЖ) се забави до 10.7% през първото тримесечие на 2023 година (спрямо 13.4% през предходното тримесечие), което се дължеше най-много на проявяването на базов резултат от високите темпове на повишаване на цените при започване на 2022 година Фактори, ограничаващи повишаването на цените на жилищата, са отслабването на настройките на семействата за придобиване на жилище и понижението на размера на подписаните покупко-продажби за покупко-продажба (с -20.0% на верижна база и с -7.8% на годишна база).

Същевременно факторите, които продължиха да поддържат търсенето на жилища и надлежно да способстват за покачването на цените им, бяха растежът на приходите от труд, мощната кредитна интензивност, негативните действителни лихвени проценти по жилищните заеми, както и насъбраните спестявания в стопанската система и лимитираните други възможности за тяхното вложение в среда на негативни действителни лихвени проценти по депозитите. В допълнение към това през първото тримесечие на 2022 година проинфлационен фактор по линия на предлагането беше задържането на относително високи равнища на разноските за строителство на нови здания (растеж от 52.8% на годишна база). Наличните данни сочат, че резултатът от понижението на цените на строителните материали върху разноските за произвеждане на компаниите през първото тримесечие на 2023 година е бил съвсем напълно обезщетен от покачването на други разноски, като да вземем за пример разноски за труд.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР