Съоснователят на WhatsApp Ян Кум обяви, че се оттегля от

...
Съоснователят на WhatsApp Ян Кум обяви, че се оттегля от
Коментари Харесай

Съоснователят на WhatsApp напуска компанията заради конфликт с Facebook

Съоснователят на WhatsApp Ян Кум разгласи, че се отдръпва от длъжността основен изпълнителен шеф на компанията, поради конфликти с представители на Фейсбук по отношение на потребителските данни и методите на криптиране и остойностяване на приложението за известия.

 Ян Кум

" Време е да продължа напред. Бях блажен да работя с дребен, само че необикновен екип и да видя по какъв начин неимоверната централизация може да докара до основаването на приложение, което след това да бъде употребявано от толкоз доста хора по целия свят ", разяснява той, като прибавя, че е взел решение да се отдаде “на неща, които ми харесват, отвън технологиите ".

" Все още ще се любувам на WhatsApp, само че единствено извън ", прибавя Кум, който също по този начин се отдръпва и от борда на шефовете на Фейсбук.

И до момента в който Кум въпреки всичко не изпада в детайлности по отношение на аргументите за напускането си, отчет на The Washington Post разкрива, че към този момент някогашният основен изпълнителен шеф не е удовлетворен от опитите на Фейсбук да употребяват персоналните данни на потребителите на WhatsApp и да отслабят стандартите за криптиране на приложението.

Според осведомени със обстановката в компанията източници огромният теч на персонални данни в тази ситуация с Cambridge Analytica може да се е трансформирал в последната капка, която е преляла чашата, само че самото решение Кум е взел още преди абсурда.

Междувременно основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг разяснява оставката на Кум по този начин: “Благодарен съм за всичко, което сте създали, с цел да свържете света, и за всичко, на което сте ме научили, в това число за криптирането и способността му да изземва властта от централизираните системи и да я връща назад в ръцете на хората. Тези полезности постоянно ще бъдат в сърцето на WhatsApp. "



Разногласията

Според The Washington Post както Кум, по този начин и другият съосновател на WhatsApp Брайън Актън, който напусна компанията през ноември 2017 година, са били изрично срещу напъните на Фейсбук да комерсиализира приложението. Те също по този начин са се противопоставили и на желанието на Фейсбук за създаване на мобилна платежна система през WhatsApp в Индия с аргумента, че отварянето на приложението за бизнеса ще отслаби криптирането.

Не на последно място, двамата са отхвърлили концепцията WhatsApp да се употребява за основаването на потребителски профили, основани на информацията от всички платформи към Фейсбук, в това число Instagram и Messenger, които след това да бъдат принадлежности за ориентиране на реклами или добиване на данни.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР