Съобщиха ексклузивна новина за опасните змии.Гърмящите змии могат да се

...
Съобщиха ексклузивна новина за опасните змии.Гърмящите змии могат да се
Коментари Харесай

Учените: Гърмящите змии единствени са доволни от климатичните промени

Съобщиха извънредна вест за рисковите змии.

Гърмящите змии могат да се окажат единствените, които са удовлетворени от климатичните промени, считат американски учени, представени от Българска телеграфна агенция.

За всяко живо създание има температура или климат, настоящи му удобно. Змиите не са изключение в това отношение, а екип от откриватели от Мичиганския университет се зае да ги изследва и да дефинира този диапазон. 

" Предпочитаните от тях телесни температури в действителност са доста по-високи от тези, при които живеят в дивата природа “, изяснява Хейли Кроуел, която е водещ академик на проучването. Ако стоплянето продължава, това може да значи, че хибернацията ще завършва по-рано напролет за гърмящите змии и те ще бъдат дейни до началото на зимата.

Според събраните данни от експертите идеалната телесна температура за студенокръвните е сред 30 и 32 градуса Целзий - доста по-висока от междинните стойности, регистрирани в някои от местообитанията им в дивата природа. Изследователите означават също, че гърмящите змии се появяват доста по-често в регионите в Съединени американски щати с по-горещ климат, в сравнение с в тези с по-хладен.

Това обаче не предвещава бейби взрив за отровните същества в бъдеще, успокояват специалистите от Мичиганския университет.

" Няма да има тонове великански гърмящи змии на всички места. Иска ми се, само че няма ", споделя Хейли Кроуел. Колкото по-дълго те стоят на слънце, толкоз повече са изложени на риск да станат жертви на хищни птици. Освен това опциите на гърмящите змии за обезпечаване на издръжка също могат да намалеят поради климатичните промени.

Бозайници като земните катерици, които са главен източник на храна за студенокръвните, няма да се усещат добре при по-горещ климат. 

И въпреки всичко, даже и в случай че източниците им на храна намалеят на половина, това може да не е огромен проблем за гърмящите змии. Според Кроуел поради извънредно забавения си метаболизъм, те могат да преживеят и единствено с няколко хранения годишно.

" Просто не се нуждаят от доста храна, с цел да оцелеят ", изяснява изследователката. " Гърмящата змия може да оцелее единствено с потреблението на една или две огромни земни катерици годишно, в случай че се наложи. “

Хейли Кроуел не чака броят на ухапванията от змии в Съединени американски щати да се усили фрапантно, въпреки че сходни случаи в страната са много.

По данни на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите сред 7 хиляди и 8 хиляди души са ухапвани от отровни змии в страната всяка година, като към пет от тях са с съдбовен излаз. Много повече от тези ухапвания - сред 10 % и 44 % - обаче предизвикват трайни увреждания, отбелязва Юнайтед прес интеренешънъл.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР