Съобщението се отнася до ползвателите на асансьори, монтирани в жилищни

...
Съобщението се отнася до ползвателите на асансьори, монтирани в жилищни
Коментари Харесай

ДАМТН: До 31.12.2023 г. асансьорите трябва да имат монтиран предпазен щит под кабината

Съобщението се отнася до ползвателите на асансьори, инсталирани в жилищни сгради; лицата, вписани в регистъра на ДАМТН по чл.36, алинея 1 от Закона за техническите условия към продуктите (ЗТИП) и получили уверение от ръководителя на ДАМТН за реализиране на дейностите по поддържане, поправяне и преустройване на асансьори; лицата, получили лицензия от ръководителя на ДАМТН за реализиране на механически контрол на асансьори.

Във връзка с условията на член 40 от Наредба за безвредна употреба и механически контрол на асансьори, Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) уведомява, че срокът за монтиране на защитен щит под кабината на асансьорите изтича на 31.12.2023 година

След приключването на посочения период ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата употреба и да уведомят съответния районен отдел на Главна дирекция „ Инспекция за държавен механически контрол “ (ГД ИДТН).

Промените в текста на Наредба за безвредната употреба и техническия контрол на асансьори, касаещи монтирането на защитен щит под кабината са въведени през 2014 година след разискване с всички заинтригувани страни. Тази мярка е част от 10 ограничения за повишение на сигурността, според европейски стандарт БДС EN 81-80:2003, признат и в България.

При осъществяване на техническите прегледи на асансьори, лицата осъществяващи механически контрол, са длъжни да уведомят неотложно съответния районен отдел на Групово дело ИДТН, когато открият употреба на асансьор, за който не са изпълнени ограниченията по глава пета от Наредбата за безвредна употреба и механически контрол на асансьори.

Припомняме условията на БДС ЕN 81-20

– 5.4.5. Предпазен щит;

– 5.4.5.1.Под всеки предел на кабината би трябвало да има защитен щит по цялата ширина на разположената пред нея шахтна врата. Вертикалната му част би трябвало да е удължена надолу посредством скосяване, чийто ъгъл по отношение на хоризонталата би трябвало да е минимум 60 °. Проекцията на това скосяване върху хоризонталната низина не би трябвало да е по-малко от 20 mm;

– Издатините откъм лицевата страна на защитния щит, такива като закрепения не би трябвало да са по-големи от 5 mm. Издатините, по-големи от 2 mm, би трябвало да са скосени минимум на 75 ° по отношение на хоризонталата;

– 5.4.5.2. Височината на отвесната част на щита би трябвало да е минимум 0, 75 m;

– 5.4.5.3. При използване на мощ от 300 N, разпределена отмерено върху повърхност от 5 cm2 с кръгла или квадратна форма, приложена перпендикулярно откъм етажната площадка към защитния щит по продължение на долния борд на отвесен сектор, защитния щит би трябвало да издържи без:

– без остатъчна дисторция, по-голяма от 1 mm;

– еластична дисторция, по-голяма от 35 mm.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР