Сънят е жизненоважен за човешкото здраве. По това време тялото

...
Сънят е жизненоважен за човешкото здраве. По това време тялото
Коментари Харесай

Храносмилането по време на сън - какво трябва да знаете

Сънят е жизненоважен за човешкото здраве. По това време тялото ви се възвръща, а мозъкът ви консолидира информацията. Когато не сте си умряли задоволително, е по-вероятно да страдате от разнообразни здравословни проблеми, в това число сърдечни болести, диабет и затлъстяване.

Но какво се случва с храносмилането ви, до момента в който спите и по какъв начин това оказва въздействие на съня ви?

Работи ли храносмилателната ви система, до момента в който спите?

Дори когато спите, храносмилателната ви система продължава да работи. Въпреки това има известно закъснение в процеса. През това време тъканите в тялото ви се възвръщат. Храносмилателната ви система употребява употребяваната денем глюкоза, с цел да задвижи тези процеси.

Ако сте хапнали щедро преди лягане, няма да позволите на храносмилателната ви система да си почине задоволително. В резултат на това, може да се разсъните с киселини или други неприятни признаци, нарушаващи съня.

Как се отразява неналичието на сън на храносмилането ви?

• Увеличава се рискът от възпаления – питателните разстройства се дължат на инфектиране на червата. Това включва синдром на раздразненото дебело черво, колит и други Често пристъпите на инфектиране са отговорът на вашата имунна система вследствие на банкет на храни или питиета, които тялото ви не харесва. Имунната ви система е тясно обвързвана с качеството на съня. Когато човек е лишен от отмора, имунната система основава остатък от противовъзпалителни цитокини, което би довело до още по-сериозно инфектиране. Важно е да запомните, че храносмилането и качеството на съня ви са взаимосвързани.

• Глад за сладко – забелязали ли сте, че когато не сте се наспали, се чувствате гладни? Това е по този начин, тъй като неналичието на отмора води до хормонален дисбаланс. Хормонът грелин, който дава отговор за възприятието на апетит, изобилства над хормона лептин, който алармира, когато се заситите.

• Предразположеност към стрес – когато хората не се наспиват задоволително, може да се усещат по-стресирани, а това оказва въздействие и на храносмилателната ви система. Причината е, че когато сте уплашени, по-голямата част от кръвта и енергийните ви запаси се пренасочват към вашите крака и избрани елементи на мозъка ви. Храносмилането безусловно стопира, което може да аргументи запек или диария.

Стомашни проблеми, които предизвикват проблеми със съня

 Храносмилането по време на сън - какво би трябвало да знаете

• Стомашно разстройство - Лошо храносмилане обгръща необятен набор от признаци - от киселини до гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Както можете да си визиите или може би сте изпитали, неприятното храносмилане затруднява съня.

• Запек – Ако имате проблеми със съня и в това време имате запек, вероятността двете неща да са свързани е голяма. Ако приемем, че получавате доста фибри през храната си, казусът с констипацията може да се дължи на напрежението.

• Киселини – те се извънредно неприятни, изключително в случай че се пробвате да заспите. Киселините са признак на гастроезофагеална рефлуксна болест.

• Синдром на раздразнените вътрешности – страдащите от този синдром постоянно се оплакват от нарушавания на съня. В реалност с изключение на храносмилателни проблеми пациентите оповестяват за безсънни нощи.

• Язвен колит – това е тип възпалително заболяване на червата в региона на дебелото черво и ректума, което предизвиква изключителни неудобства. Освен че би трябвало да съблюдават строга диета, болните ще усещат мощни болки при спазмите. Непредсказуемите пристъпи на диария също са постоянно срещани.

Съвети за възстановяване качеството на съня

• Избягвайте изобилното хранене преди сън;

• Внимателно подпирайте позицията си на заспиване;

• Отпуснете се;

• Използвайте билкови медикаменти или билки (например, чай) преди лягане;

• Изградете си табиет да си лягате по едно и също време;

• Внимавайте с какво се храните;

• Редуцирайте напрежението.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР