Сънната апнея ни прави сънливи през деня. Това е болест,

...
Сънната апнея ни прави сънливи през деня. Това е болест,
Коментари Харесай

Наредба на ЕС задължава бъдещите шофьори у нас да бъдат изследвани за сънна апнея

Сънната апнея ни прави сънливи денем. Това е болест, която може да ни отнеме години, до момента в който разберем, че страдаме от нея. С три до пет пъти се покачва риска на пътя, в случай че лидерът на автомобила е със сънна апнея. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия доктор Петър Чипев от Българското сдружение по сомнология.

,,За да не се случват сходни произшествия, в Съединени американски щати лишават книжки поради това и не я връщат, до момента в който водачът не е оздравял. Има инструкция от Европейски Съюз, която ни задължава да го вкараме в закона, което е добре за нас, с цел да няма пострадали'', добави Чипев.

,,Това е въпрос, който би трябвало да се реши при професионалните водачи. В Америка всеки 4-ти водач си е признавал, че е заспивал зад кормилото. 20 % от злополуките в Съединени американски щати са точно поради заспиване зад кормилото. Ето за какво е належащо такова наложително проучване да се вкара у нас и за кандидат-шофьорите, освен тъй като има такава инструкция от Европа, само че и поради общата ни сигурност. 15 лв. коства един подобен обзор, а цената на самата инсталация е сред 1000 и 1500 лв. - цена, която за жал не се поема от Здравната каса. За да почне да се поема от Касата, първо би трябвало да мине през съответните законови разпоредби'', разяснява по тематиката Любка Маринова от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

,,Сънната апнея е нещо доста рисково, тъй като това се равнява на държанието на водача след приложимост на алкохол'', уточни още Маринова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР