Санкция в размер на 10 процента, в размер на 42

...
Санкция в размер на 10 процента, в размер на 42
Коментари Харесай

Общината в Дупница е санкционирана с 42 хиляди лева по европроект


Санкция в размер на 10 %, в размер на 42 хиляди лв., по план на Оперативна програма " Региони в напредък 2014-2020 ", е наложена на Общината в Дупница по отношение на построяването на центъра за краткотрайно настаняване, оказва се от решение на Кюстендилския административен съд.

Центърът, с потенциал от 10 места за настаняване, проработи през лятото на предходната година.  

Решението на ръководещия орган за установяване на финансова промяна е стимулирано с установени нарушавания на Закон за обществените поръчки при възлагане на публичната поръчка. Управителният орган е приел, че публичната поръчка е осъществена при съществуването на незаконосъобразни критерии за асортимент, което понижава конкуренцията и има възпиращ резултат по отношение на евентуалните участници.

Съдът е сметнал, че тезата на Община Дупница, че оперативната ѝ автономия като възложител допуска независимост при установяване на критериите за асортимент на предложенията, е неоснователна. " В случая непозволените ограничавания за евентуални участници, като разследване от позволените нарушавания при осъществяване на публичната поръчка, понижават броя на претендентите, които биха взели участие в процедурата, а оптимално необятният кръг участници е причина за реализиране на допустимо най-благоприятни финансови резултати за възложителя и бюджета ", написа в решението на съда. 

Според съда е налице и третият детайл от фактическия състав на нередността – нарушаването да има или би имало като последица нанасянето на щета на общия бюджет на Европейски Съюз. Община Дупница е наказана да заплати на Министерството на районното развиване и благоустройството и деловодни разходи в размер на 360,00 лева за юрисконсултско заплащане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР