Санкционната война срещу Русия и световните валутни резервиЕдин от най-болезнените

...
Санкционната война срещу Русия и световните валутни резервиЕдин от най-болезнените
Коментари Харесай

Не греши ли Пекин като смята, че у Вашингтон всичко е наред с главата?

Санкционната война против Русия и международните валутни запаси

Един от най-болезнените санкционни удари на груповия Запад върху съветската стопанска система беше замразяването на нейните валутни запаси в размер на над 300 милиарда $.Този удар накара мнозина да се замислят: ще се случи ли нещо сходно и с техните валутни запаси?

В края на февруари съгласно МВФ първите 10 страни по златни и валутни запаси включват (млрд. долара): Китай - 3,397; Япония - 1.385; Швейцария - 1.100; Индия - 632; Руска федерация - 630; Хонконг - 491; Южна Корея - 462; Саудитска Арабия - 442; Сингапур - 427; Бразилия - 358.

Тези страни, които не се причислиха към глобите на груповия Запад против Русия, изключително съществено се замислиха за ориста на своите интернационалните запаси. На първо място това са Китай, Индия, Бразилия и може би Саудитска Арабия. Отношенията сред Съединени американски щати и Китай през днешния ден са изключително напрегнати.

Отношенията сред Вашингтон и Пекин започнаха да се утежняват още при Доналд Тръмп. Още тогава доста наблюдаващи обърнаха внимание на такава слабост на Китай като големите му интернационалните запаси. Не беше изключена опцията при положение на внезапно изостряне на връзките сред Съединени американски щати и Китай, Вашингтон да замрази забележителна част от валутните запаси на Китай. На първо място, деноминираните в щатски долари.

Когато повече от половината запаси на Руската федерация бяха замразени в края на февруари - началото на март, специалистите усилиха вероятността от заледяване на валутните запаси на Китай. Беше планувано, че Пекин ще стартира коренно понижаване на своите валутни запаси още през март. А страни като Индия, Бразилия и Саудитска Арабия може също да стартират да понижават своите запаси, като се отдалечават от щатския $, еврото и други „ токсични “ валути.

МВФ разгласява данни за общия размер на валутните запаси в света към края на първото тримесечие на 2022 година Те възлизат на 12,550 милиарда $.За съпоставяне: в края на четвъртото тримесечие на 2021 година тази цифра е 12,920 милиарда $.

През първото тримесечие на тази година има понижение на валутните запаси в света с съвсем 370 милиарда $, или 2,9%. Разбира се, тези числа могат да значат единствено преоценка на запасите, като се вземе поради променения обменен курс по отношение на щатския $, в който се показва цената на международните запаси. А обменният курс на $ по отношение на еврото, английския паунд, китайския юан, японската йена и други валути в действителност се увеличи.

Делът на $ в международните запаси обаче въпреки всичко леко спадна. В края на предходната година той беше еднакъв на 59,43%, в края на първото тримесечие на тази година спадна до 58,88%. Нека ви припомня, че най-хубавите времена за щатския $ бяха края на 90-те и началото на 2000-те години. Максималният дял на щатския $ в международните валутни запаси е регистриран през 1999 година - 70,9%.

В края на предходната година цената на доларовите запаси в света е била 7,093 милиарда $, към края на първото тримесечие на тази година те възлизат на 6,878 милиарда $, като има понижение с 215 милиарда $, или 3,0%.

Лъвският дял от всички доларови запаси в света се състои от държавни облигации на Съединени американски щати. Според Министерството на финансите на Съединени американски щати, сумата на пуснатите скъпи бумаги на Министерството на финансите отвън Съединени американски щати, възлиза на (в милиарди долари): към края на февруари тази година - 7710,9; в края на март - 7.613.6; в края на април - 7.455.3. Както виждаме, за трите месеца вложенията в US Treasuries са " изгубили " $255,6 милиарда, или 3,3%.

Нека да разгледаме валутните запаси на Китай. В техния състав доста място заемат упоменатите скъпи бумаги на Министерството на финансите на Съединени американски щати. Обемът на вложенията в тези бумаги понижа в Китай от 1,103,5 милиарда $ в края на февруари до 1,054,8 милиарда $ в края на април. Тоест, с 48,7 милиарда $, или 4,4%.

Явно Пекин не желае да прави повече фрапантни ходове. Ала в случай че Пекин продължи да почиства портфейла си от американски скъпи бумаги със същата скорост, той ще може да приключи изтеглянето си от тях не по-рано от три години и половина.

В допълнение към държавните облигации на Съединени американски щати интернационалните запаси на Китай включват други активи, деноминирани в долари. На първо място доларовите депозити в непознати банки. Данни за този съставен елемент на доларовите запаси не са налични. Какъв е делът на щатския $ във валутните запаси на Китай също не е известно.

Китайската национална банка (PBOC) не разкрива валутната конструкция на запасите. През годините имаше единствено няколко случая, когато информация за каузи на щатския $ в запасите на Китай попадна в открити източници. През септември 2010 година китайското държавно издание China Securities Journal (CSJ)позовавайки се на източници в Народната банка на Китай, цитира данни за валутната конструкция на запасите (които възлизат на общо 2,45 трилиона долара): щатският $ - 65%, еврото - 26%, лирата стерлинг - 5%, японската йена - 3%.

В края на юли 2019 година Държавната администрация за валутен надзор на Китайската национална република разгласява годишния отчет на организацията за 2018 година, в който са посочени следните числа: в структурата на валутните запаси на Китай делът на щатският $ е намалял от 79 % през 1995 година на 58 % през 2014 година По-късно публични " течове " на информация от този тип нямаше. Експерти пресмятат, че при започване на 2022 година делът на щатския $ във валутните запаси на Китай е бил към 50%.

Когато стартира санкционната война против Русия, множеството специалисти се съгласиха, че оттук насетне Пекин поредно ще понижава своите валутни запаси. В края на февруари цената им възлиза на 3,214 милиарда $, а ето и данните за идващите месеци (млрд. долара): март - 3,188; април - 3.120; май - 3.128. За три месеца понижението възлиза на 86 милиарда $, или 2,7%. На Пекин ще са му нужни повече от 100 месеца при този ритъм, с цел да нулира своите валутни запаси. Твърде доста.

Според Trading Economics анализаторите предвидиха, че валутните запаси на Китай ще изгубят $14-15 милиарда през юни. Респондентите на Wall Street Journal оцениха спада от $22-23 милиарда. На 7 юли НБК разгласява данни за смяната в запасите на страната във външните валути през юни.

Те понижават с 56,5 милиарда $ и възлизат на 3,071 трлн. USD Това е минималният размер от март 2020 година Някои медии описаха тази вест като значим завой в политиката на Пекин. Например, през юни китайците натиснаха „ педала на газта “ и започнаха по-енергично да понижават гигантските си валутни спестявания.

Към тази вест обаче би трябвало да се отнасяме сдържано. Смятам, че маркираното рекордно понижение на валутните запаси на Китай не е резултат от продажбата на валутни активи на НБК, а тяхната преоценка. Въпросът е, че през юни главният % на Федералния запас на Съединени американски щати беше доста нараснал. Той беше нараснал незабавно с 0,75 процентни пункта и доближи равнище от 1,50-1,75%.

Резултатът беше доста повишаване на щатския $ по отношение на другите валути. По-специално китайският юан падна с 0,4% по отношение на американската валута предишния месец, до момента в който доларът се увеличи с 2,9% по отношение на кошницата от съществени международни валути.

Нека създадем едно просто пресмятане. Ще изхождаме от обстоятелството, че в края на май половината от валутните запаси на Китай са били в долари, другата половина – в други парични единици, съставляващи кошницата от главните международни валути.

Въз основа на това известие цената им при започване на юни се равнява на $1,564 милиарда Намалението на цената на валутните запаси на Китай през юни с към 80 % се дължи не на решението на китайските управляващи да понижат своите валутни запаси, а на решението на Федералния запас на Съединени американски щати да увеличи главната рента.

Изводът от моите разсъждения е елементарен: Пекин изхожда от обстоятелството, че Вашингтон няма да посмее да употребява против Китай такова оръжие като замразяването на гигантските му валутни запаси. Русия имаше замразени запаси на стойност 300 милиарда $, Китай щеше да има на порядък повече.

Ако замразяването на съветските запаси е като изстрел в крайници, замразяването на китайските запаси би било изстрел в главата. Пекин може да бърка за едно нещо: че във Вашингтон всичко е наред и инстинктът им за самозапазване не е загубен. Въпреки това, съдейки по някои признаци, с главата на Вашингтон просто не всичко е наред.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР