Санкциите на САЩ срещу Китай костват милиарди долари пропуснати приходи

...
Коментари Харесай

Милиардни загуби от санкциите за доставчик на оборудване за чипове


Санкциите на Съединени американски щати против Китай костват милиарди долари пропуснати доходи годишно на американски снабдител на литографско съоръжение за чипове
(снимка: Applied Materials)

Американската компания Applied Materials, която е един от най-големите снабдители на профилирано съоръжение за произвеждане на чипове, бе измежду първите, които сигнализираха за отрицателното въздействие на глобите против Китай, въведени при започване на октомври, върху нейния бизнес. До края на идната фискална година компанията ще загуби доходи в размер на 2,5 милиарда $ поради тях.

Първоначално Applied Materials оцени загубите си от антикитайските наказания на 550 милиона $ на тримесечие при най-песимистичния сюжет. Отчитайки тази седмица резултатите за цялата фискална 2022 година, която завърши на 30 октомври, компанията даде прогноза за идващите 12 месеца. Санкциите на Съединени американски щати, съгласно управлението на Applied Materials, ще я лишат от 2,5 милиарда $ доходи през фискалната година.

Само през последното тримесечие спадът на приходите от бизнеса на компанията с Китай е 35% на годишна база – до $1,3 милиарда Доскоро Китай беше най-големият пазар за артикули на Applied Materials, само че в този момент Тайван претендира за тази роля с 31% дял от приходите (2,1 милиарда долара). Между другото, смяната в статуквото не попречи на компанията да усили тримесечните си доходи с 10% на годишна база до 6,8 милиарда $.
още по темата
Ръководството на Applied Materials търси способи да понижи отрицателното въздействие на антикитайските наказания върху бизнеса си, отбелязва Nikkei Asian Review. Когато стане допустимо, компанията ще кандидатства пред Министерството на търговията на Съединени американски щати за лицензи за експорт, с цел да продължи да доставя избрани типове съоръжение до определени клиенти в Китай.

Applied Materials е изгубила до $280 милиона от антикитайските наказания през последното тримесечие, съгласно личните ѝ оценки. В идеалния случай доставчикът на съоръжение за чипове би желал да понижи загубите от антикитайските наказания до $1,5 или $2 милиарда през идната фискална година.

Китайските клиенти ще би трябвало да дават документи на американските регулатори за това, че технологиите, които употребяват, не са предмет на рестриктивните мерки за експорт от Съединени американски щати, въведени през октомври. Някои клиенти, съгласно управлението на Applied Materials, ще предпочетат да преструктурират индустриалните си проекти по подобен метод, че да продължат бизнеса, без да попадат под нови ограничавания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР