Санкциите на ЕС срещу Русия са в ущърб на икономическото

...
Санкциите на ЕС срещу Русия са в ущърб на икономическото
Коментари Харесай

От Полша Радев заяви, че санкциите срещу Русия са в ущърб на икономическото развитие

Санкциите на Европейски Съюз против Русия са в ущърб на икономическото развиване и в вероятност би трябвало да се търсят решения, които да водят към резистентен мир с всички вероятни средства на дипломацията, съобщи президентът Румен Радев в Полша. Държавният глава направи коментара в отговор на журналистически въпрос на брифинг след срещата си с полския президент Анджей Дуда във Варшава. Българският държавен глава е на публично посещаване в Република Полша по покана на президента Дуда.

На въпрос какво би трябвало да се направи, с цел да се резервира единството в Европа след референдума в Каталуня, Радев съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да работи за превъзмогване на изострените обществени неравенства, а по-късно и на засилващия се шовинизъм. " Решението е в същинската взаимност, равенството и единството на съюза. Трябва да създадем по този начин, че богатите да мислят по-отговорно за приобщаването на бедните и изоставащите. Тези правила би трябвало да бъдат всекидневен ангажимент и политика с действителни дейности ", добави президентът.

Днес двамата се сплотиха към позицията, че икономическото и общественото доближаване сред страните членки на Европейски Съюз би трябвало да бъде във фокуса на общите европейски политики, оповестиха от администрацията на президента.

" Европейските страни през днешния ден имат еднакъв глас в Европейски Съюз, само че са нужни старания за повишението на стандарта на живот в страните от Източна Европа и за основаването на по-големи благоприятни условия за жителите в този район. Това е същинският път за постигането на действителна конвергенция в Европа и за построяването на един по-силен и обединен съюз ", съобщи Румен Радев. Той и Анджей Дуда приканиха за усилване на поддръжката на Европейски Съюз за самодейността Три морета, която цели да усъвършенства транспортната, енергийната и информационната съгласуваност в Източна Европа. Осъществяването на стратегическите трансгранични инфраструктурни планове ще способства за по-добрата съгласуваност на стопанските системи в Централна и Източна Европа по оста " Север-Юг ", както и за поощряване на конкурентоспособността, икономическия напредък и културния продан, уточни президентът Радев.

По време на срещата бе откроено положителното двустранно съдействие в областта на сигурността. Радев уточни, че напъните на двете страни в битката с незаконната миграция са от извънредно значение за европейската сигурност. Той благодари на полския президент за приноса в границите на ФРОНТЕКС за защитата на българските граници. Обща беше позицията, че България е изпълнила още от 2011 година всички критерии за участие в Шенгенското пространство и това би трябвало да бъде прието от всички.

Президентът Анджей Дуда изрази поддръжката на страната си за идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и означи, че България и Полша споделят доста общи позиции в границите на европейския дневен ред. Радев съобщи, че в границите на това председателство България ще работи за подсилване на консенсуса сред страните членки, насърчаването на конкурентоспособността и одобряването на смисъла на кохезионната политика като основен фактор за бъдещето на обединена Европа.

По време на срещата са разисквани и положителното взаимоотношение в областта на защитата и в границите на НАТО, както и опцията за присъединяване на Полша в процеса на рационализация на българските Въоръжени сили.

Двамата президенти са на мнение, че повишаването с 20% на икономическия продан сред България и Полша, който за 2016 година доближава 1.6 милиарда евро, е причина за следващо разширение на партньорството в двустранната търговия и вложенията. През 2016 година България е била посетена от 370 хиляди полски туристи, а Полша – от 65 хиляди български. Днес президентите на България и Полша ще открият във Варшава и Полско-български стопански конгрес, на който ще бъдат разисквани нови благоприятни условия за увеличение на взаимните вложения.

В рамките на визитата си президентът Радев ще организира срещи с полския министър-председател Беата Шидло, маршала на Сейма Марек Кухчински и зам.-председателя на Сената Михал Северински.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР