Санкциите на ЕС срещу Русия не разбиха военната й машина,

...
Санкциите на ЕС срещу Русия не разбиха военната й машина,
Коментари Харесай

Една година по-късно: Санкциите на ЕС не успяха да отслабят достатъчно руската военна машина

Санкциите на Европейски Съюз против Русия не разрушиха военната й машина, само че имаха забележителен резултат върху нейните доходи и доведоха до дипломатическа изолираност на Москва.

Брюксел работи бързо. На 24 февруари, няколко часа след съветската инвазия, водачите на Европейски Съюз оповестиха първите ограничения, последвани от доста други. Досега са признати 9 пакета със наказания, а 10-ят следва да бъде утвърден.
Смятам, че до момента глобите на Европейски Съюз имаха стеснен резултат върху способността на Русия да финансира войната си. Но доста от тези наказания са предопределени да работят в дълготраен проект, а не в кратковременен.
Филип Лаусберг, анализатор от Център за европейска политика

Първите кръгове от наказания бяха ориентирани против политически и военни водачи, вкараха възбрана за полети на съветски самолети над Европа, както и възбрана за експорт на чувствителни технологии.

Бяха замразени съветски активи в чужбина, а главните съветски банки бяха изключени от системата SWIFT. Има пояснение, че Русия съумя да устои.
Русия има относително огромен държавен фонд. Въпреки че в този момент имат огромен бюджетен недостиг и стопанската система се свива, те към момента имат 155 милиарда $ в този държавен фонд и могат да финансират войната посредством него. Парите понижават постепенно.
Филип Лаусберг, анализатор от Център за европейска политика

С ескалирането на войната Европейски Съюз наложи нови наказания, ориентирани към съветския енергиен бранш. Брюксел забрани вноса на недопечен нефт и вкара таван на цените. По-късно бе неразрешен и вносът на съветски рафинирани петролни артикули.

В същото време Европа предприе ограничения за понижаване на зависимостта си от съветския газ.

„ Втечненият природен газ към този момент не е панацея. В огромната си част газът идва по тръбопроводи и 90% от тази търговия бяха унищожени за една година. Това е голямо достижение, повече от упованията на мнозина. Путин получи този удар “, счита Лаури Миливирта – водещ анализатор от Център за проучване на силата

До каква степен глобите вредят на Европа? Според анализатори, високите цени на газа, следени през лятото, са свързани основно с манипулиране на съветския пазар, а не с резултата от глобите.

Европа не е по-потърпевша от последствията от Русия.

„ Европа не претърпя криза предходната година и се предвижда, че няма да я изпита и тази година. За съпоставяне, Русия записва спад на Брутният вътрешен продукт от 5% през 2022 година Най-вероятно през 2023-та ще бъде доста по-лошо “, предвижда Лаусберг.

Сега Европейски Съюз се пробва да предотврати заобикалянето на глобите. Освен това няколко страни членки отпред с Нидерландия предложиха да се открие централен офис за глобите в Брюксел.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР