Санкции на САЩ заради системата за противовъздушна отбрана С-400, закупена

...
Санкции на САЩ заради системата за противовъздушна отбрана С-400, закупена
Коментари Харесай

Ердоган: Санкции на САЩ заради С-400 ще са неуважение

Санкции на Съединени американски щати поради системата за противовъздушна защита С-400, закупена противоречиво от Русия, биха били " неуважителни ". Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, откакто американски медии оповестиха, че глобите ще бъдат наложени напълно скоро.

Русия достави ПРО системата предходната година на Анкара, а Турция я тества през октомври в подтекста на многократните осъждания и предизвестия на Вашингтон за наказателни ограничения.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който един път назова Ердоган " добър другар ", избегна да глоби Турция според закон от 2017 година, прочут като CAATSA, който постанова наказания против страни, които купуват обилни количества оръжия от американски съперници, в това число Русия.

Но откакто до края на мандата му остават седмици, " Вашингтон пост " заяви през вчерашния ден за проектите на Тръмп да наложи наказания против Анкара " през ​​следващите дни за закупуване и тестване " на С-400.

" Докато те (администрациите на САЩ) споделят с горделивост " Ние имаме страна от НАТО като Турция ", с цел да могат те в този момент да се изправят и да се изправят пред Турция с CAATSA, още веднъж това е пренебрежение към доста значим сътрудник на НАТО ", сподели Ердоган.

" Не знам до каква степен ще докара това, преди Тръмп да напусне, само че през четиригодишния интервал на Тръмп нямах никакви проблеми в връзката с Америка ", сподели Ердоган на турски публицисти, когато се завърна от посещаване в Азербайджан.

Връзките сред Съединени американски щати и Турция са обтегнати по голям брой въпроси, в това число поддръжката на Съединени американски щати за кюрдско опълчение в Сирия, обсъждано като терористи от Анкара, както и от С-400.

Но Ердоган допуска, че връзките могат да се подобрят при Байдън, защото той сподели, че познава някогашния вицепрезидент по предшественика на Тръмп Барак Обама.

" Той е човек, който ме познава доста добре. И аз го познавам доста добре ", сподели Ердоган, който е президент от 2014 година и министър председател преди този момент от 2003 година

Докато специалистите споделят, че Байдън ще се занимава по-многостранно с дипломация от Тръмп, те също по този начин предизвестяват, че той може да вкара въпроси за демокрацията и правата на индивида в връзките.

Американската опасност идва, когато водачите на Европейския съюз се съгласиха в петък да изготвят лист на турските цели за наказания, в отговор на изследванията на турската сила в противоречивите води на Източното Средиземно море.

Сборената турска лира спадна още в петък, с цел да доближи 8,02 по отношение на щатския $, преди да се увеличи до 7,96 към 1000 GMT, загуба от над един % денем.

От началото на 2020 година лирата е изгубила към 25% от цената си против зелените пари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР