Санирането на жилищните сгради в Пловдив ще продължи с европейски

...
Санирането на жилищните сгради в Пловдив ще продължи с европейски
Коментари Харесай

Още 18 млн. лева от ЕС за саниране на блокове и къщи

Санирането на жилищните здания в Пловдив ще продължи с европейски средства, откакто по Оперативна стратегия " Региони в напредък " за общината са обезпечени 18 млн. лв..  Документи се подават от предходната година и към този момент има  регистрирани сдружения за 70 здания.

Още две седмици чакаме  заявления, по-късно ще стартираме процедурите за проучване на утвърдените здания, прикани през вчерашния ден кметът Иван Тотев.  Парите по европейската стратегия  са предопределени освен за блокове, само че и за къщи, в които живеят най-малко четири фамилии. Сградите със статут на монументи на културата ще се употребяват с преимущество, само че за тях плановете ще се съгласуват с НИНКН. Както при саниране по националната стратегия за енергийна успеваемост, притежателите няма да доплащат от своя джоб за ремонтите. 

Санирането  с държавните пари продължава. За 35 панелки са подписани контракти и  част от тях са изпълнени. За още 15 блока  се избират реализатори. Невиждана тълпа  с над 70 предложения има на състезанието  за саниране на  други четири блока. Документите бяха отворени през вчерашния ден и  най-малко един месец комисията ще ги преглежда.  Ремонтите включват замяна на покриви и дограма, външна изолираност, подсилване на структурата, в случай че при обследването се откри, че тя е компрометирана.

В централната градска част и изключително на ул. " Иван Вазов " към момента има много къщи с неприветлив тип. От фасадите пада мазилка, покривите текат, дограмата е изгнила, балконите са ръждясали. Според кмета на " Централен " Георги Стаменов  сред претендентите за саниране по Оперативна стратегия " Региони в напредък " има няколко сдружения на живеещите в къщите - монументи на културата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР