Санирането на жилищни сгради със средства по Плана за възстановяване

...
Санирането на жилищни сгради със средства по Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Първо плащаме за паспорт на сградата, после санираме с пари ...

Санирането на жилищни здания със средства по Плана за възобновяване и резистентност може да се окаже задачата невъзможна. Препъникамък сигурно ще се яви наложителното условие за механически паспорт и енергийно проучване на постройките, без които не може да се подават планови оферти. Проблемът е, че за разлика от предните стратегии за саниране - Националната стратегия за енергийна успеваемост и „ Региони в напредък “, живеещите нямаха ангажимент по паспортизацията, в този момент тази активност би трябвало да се заплати авансово от претендентите, а тя напълно не е евтина.

 

Ако планът бъде утвърден, разноските ще се възстановят от програмата, само че в случай че отпадне - остават за сметка на живеещите. Фиксираната сума, която се възвръща по програмата, е 6,28 лева на кв. м/РЗП от обследваната постройка. Специалисти пресмятат, че на апартамент приблизително се пада сред 300 и 500 лева И в случай че преди хората всеобщо се заблуждаваха, че при кандидатстване за саниране общините ще им вземат жилищата, психозата в този момент е поради бъркането в джоба. Иначе страната години наред не може законово да уреди паспортизацията на старите здания, която е наложителна за новите.

Проблемът с паспортизацията 

От 2007 година новите градежи наложително се предават с паспорт, в който е включена информация за главните им характерности - структура, енергийна успеваемост и така нататък Изискването за механически паспорти на остарели здания, издигнати преди 2006 година, отпадна през август 2021 година, само че краткотрайно. Според измененията в Наредба № 5 на Министерство на районното развиване, отнасяща се за техническите паспорти на градежите, срокът за сформиране на техническите паспорти на съществуващи градежи - държавна, общинска или частна благосъстоятелност, в това число градежите - смесена държавна и частна благосъстоятелност или смесена общинска и частна благосъстоятелност, изтече в края на 2022 година Вмени се като ангажимент на общините, които ще разпореждат услугата на компании по собствен избор, а актуалната стратегия за саниране е комфортна за въвеждане на условието. Според енергийни специалисти техническият паспорт е значим, само че процесът на паспортизация е дълъг. Освен това би трябвало да има консенсус на живеещите в блока за парите, компанията, огледите, време за отчет от експерти, а от време на време и поправки на тръби, дограма и кабели. „ Давате ли си сметка, че да се приготви паспорт на остаряла постройка какво проучване и изтърбушване би трябвало да се направи и какво би коствало? И бихте ли се съгласили да ви се прокопаят хол, стени и други, с цел да се разбере действителното положение на структура, съоръжения, изолации? “, пита заинтригуван от санирането жител.

Условието за механически паспорт и енергийно проучване на постройките е заложено в насоките за кандидатстване

за даване на средства посредством асортимент на оферти за осъществяване на инвестиция по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап 1 “, с финансиране по линия на Механизма за възобновяване и резистентност, оповестени в края на декември 2022 година от Министерство на районното развиване и благоустройство. Общият размер на средствата за Етап 1 е в размер на 1 129 881 600 лв. с Данък добавена стойност. В тази сума е включен и невъзстановим налог върху добавената стойност в размер на 188 313 600 лв.. Средствата са планувани за 28 области и 265 общини, разпределени съгласно броя на популацията. Според плановете на Министерство на районното развиване парите ще стигнат за саниране на към 1000 блока, а в България има 66 000 здания, които чакат възобновяване.

 

Допустими и неприемливи действия за финансиране



Допустимите действия за финансиране по новата стратегия за саниране:

- Подмяна на дограма (прозорци, порти, витрини и др.)

- Топлинно уединяване на външните ограждащи детайли (външни стени, покриви, подове и др.)

- Ремонт, рационализация или замяна на амортизирани общи елементи на системите за отопление

- Реконструкция на отвесната система за отопление в хоризонтална

- Ремонт или замяна на електрическата апаратура в общите елементи на постройката и осъществяване на енергоспестяващо осветяване в общите елементи

- Поставяне/инсталиране на системи за оползотворяване на сила от възобновими енергийни източници за енергийните потребности на постройката и акумулатори за предпазване на сила, бойлери за гореща вода към общите елементи на системата (не за самостоятелно прилагане на СО), в случай че са предписани в енергийното проучване

- Ремонт на покрив (скатен или плосък покрив), който може да включва действия по възобновяване на покрития,  хидроизолация, обшивки, водоотвеждаща система - възможно единствено при предписана в енергийното проучване  енергоспестяваща мярка „ Топлоизолация на покрив “

Няма да се финансират:

- Подмяна или монтиране на отоплителни тела в независимите обекти

- Обзавеждане и съоръжение в независимите обекти

- Ремонт в независимите обекти отвън дейностите по възобновяване на първичното положение на обектите вследствие ремонта на общите елементи или подмяната на дограма

- Изпълнение на ограничения по асансьорите и/или замяна и/или монтиране на асансьори с нови или втора ръка

- Изпълнение на действия по отвесна планировка към постройката

- Ремонт и замяна на ВиК съоръжения.

 

Втора опция за енергийна успеваемост:  Слагаме ВЕИ на покрива по бърза писта



В края на декември 2022 година Министерството на енергетиката разгласи за публично разискване процедура, с която българските семейства могат да се възползват от финансиране за създаване на фотоволтаични системи. Допустими претенденти са всички физически лица, български жители, жители на друга страна, член на Европейския съюз или жители на трета страна със статут на непрекъснато пребиваващи в България, обитаващи лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна постройка. Жилището, с което се кандидатства, би трябвало да е главно на претендента и да се заменя неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Целта на процедурата е да се насърчи потреблението на възобновима сила в крайното ползване на семействата посредством достъп до финансиране за пазаруване на най-хубавото съоръжение за слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е 59 840 000 лв. -  49 870 000 лв. от Европейския съюз - NextGenerationEU, и 9 970 000 лв. национално финансиране.

Процедурата се състои от два съставния елемент - Компонент 1 за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за планово предложение по Компонент 1  е до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1960.83 лева, и до 70%  от цената на системата, само че не повече от 15 000 лв. по Компонент 2.

По процедурата е планувано напълно електронно подаване и оценка на предложенията посредством Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИСУН 2020, раздел „ Национален проект за възобновяване и резистентност “).

Проектът на изискванията за кандидатстване и за осъществяване, както и приложенията към тях по процедурата е оповестен за публично разискване в Информационната система за Механизма ИСУН 2020. ( )

Предложения и мнения по горепосочените документи могат да се подават в период до 23.02.2023 година (включително) само в Информационната система за Механизма ИСУН 2020, раздел „ Процедури за БФП “ - „ Национален проект за възобновяване и резистентност “, „ Процедури за публично разискване “ - /.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР