Самото изпълнение на тези логични действия беше като на слон

...
Самото изпълнение на тези логични действия беше като на слон
Коментари Харесай

Изгонването на 70-те руски дипломати: Като слон в стъкларски магазин

" Самото осъществяване на тези " разумни дейности " беше като на слон в стъкларски магазин - некадърно, недалновидно, жестоко изпълнено и еднолично, което е противоконституционно и неправилно ". Това съобщи пред News.bg Симеон Николов, шеф на Центъра за стратегически проучвания в сигурността и интернационалните връзки, за изгонването на 70-те съветски дипломати от България.

Той изясни, че защото се намираме във време на война, това би трябвало да признае - че практиката на експулсиране на дипломати преди или по време на военния дейности е естествена стъпка за ограничение на противодействието на съответните страни и ограничение на дипломатическите връзки.

Николов разясни, че не за първи път експулсираме дипломати - най-вече единствено съветски, един двама турски генерални консули, само че в никакъв случай завършващата фаза на процедурата не е бил толкоз дилетантска и безотговорна. Има учредения за експулсирането на дипломатите, само че има процедури, които би трябвало да се съблюдават, уточни Николов.

Той означи, че Русия е страна член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и предстои на други дипломатически правила и връзки. Като казах - че се намираме във война, България не е директен участник във войната и такива дейности се възприемат повече като провокация, в сравнение с като законно право. Не е регистрирана и вредата, която ще последва за българските дипломати, които работят в Русия, предизвести Симеон Николов.

Втората тенденция на вредата от изгонването на съветските дипломати - това ще е затваряне на генералните консулства в България, което ще е щета за бизнеса. Бизнесменът, като не може да получи виза за Русия ще има съответните последици, а за туризма да не приказваме, посочи той.

Иначе, по думите му, в чисто разследващ аспект България не съставлява необикновен интерес, тъй като нито е фронтова страна, нито е център за разработване и взимане на решения като Вашингтон и Берлин. Какво толкоз има да се разузнава в България от съветска страна, с изключение на тези неща, които български специалисти подчертаха - оказване на някакво политическо въздействие, разяснява Николов.

Той посочи, че откакто ние осъждаме съветската експанзия, тъй като, каквито и да са аргументите, само на масата на дипломатическите договаряния е редно да се вземат решение проблемите. Въпреки това, предписание е постоянно да се остави отворен дипломатически канал за в случаи на нужда. Аз бих напомнил, когато Русия плени инструктори от 7 западни страни в Сирия, и тогава, с помощта на Москва и Вашингтон беше контрактувано Москва да освободи тези хора, подсети Симеон Николов.

" Най-голямата неточност е, че отиваме съвсем към разкъсване на връзките с Русия, а в такова с напрежение време наложително би трябвало да оставим канал за договаряне, тъй като по време на война, а и откакто завърши, ще би трябвало да седнем дружно на масата на договарянията ", безапелационен бе Николов.

В някои връзки тази стъпка с прекомерно огромния мащаб, с изгонването на съветските дипломати, опонира и на декларацията на НАТО, която е оповестена и в нея се споделя: " Оставяме да поддържаме информационните канали отворени, с цел да понижим рисковете, да предотвратим ескалацията и да запазим бистрота ".

Симеон Николов добави, че ако обединението се разпадне, ще е по вътрешнополитически причини и това няма да има нищо общо с действителния съветски проблем с изгонването на 70-те съветски дипломати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР