Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден

...
Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден
Коментари Харесай

Самотата ни състарява повече от тютюнопушенето

Самотата и възприятието за злощастие ни състаряват повече от нездравословен табиет като тютюнопушенето. Това е заключението, направено от американски и китайски откриватели в границите на интернационалното проучване " Дълбоко дългоденствие ". Резултатите от него са оповестени в списание Aging-US.

Според създателите на труда всяка терапия срещу стареене би трябвало да се концентрира освен върху физическото, само че и върху психическото здраве. Изследователите са измерили въздействието на самотата, неспокойния сън или възприятието на незадоволеност върху скоростта на стареене при 11 914 възрастни китайци. За тази цел са измерени 16 биомаркера в кръвта, които демонстрират степента на биологично стареене.

Физическите индикатори за стареене включват премерване равнищата на кръвното налягане, сърдечен темп, цистатин С (човешки плазмен протеин), показател на телесната маса и спирометрия - размер на вдишания и издишания въздух.

Установено е, че психическите фактори, като възприятие на злощастие или самотност, прибавят приблизително 1,65 години към биологичната възраст, а кумулативният резултат надвишава този, предопределян от фактори като пол, регион на живеене, достъп до здравни услуги, фамилното състояние и тютюнопушене. Свързаните със здравето физически фактори, като сърдечносъдови болести и други хронични болести също форсират стареенето с най-малко 2 години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР