Саморазправата с крадци - какво казва законът по света? Саморазправата

...
Саморазправата с крадци - какво казва законът по света? Саморазправата
Коментари Харесай

Какви са законите за саморазправа с крадци по света?

Саморазправата с крадци - какво споделя законът по света? Саморазправата с крадци е особено събитие освен у нас, а и в международен мащаб. Това дали жертвата на обира след това ще получи обвиняване за ликвидиране обаче зависи напълно от законодателството в съответната страна. Само преди дни във Англия да вземем за пример 79-годишен пенсионер бе оневинен, откакто през предходната година умъртвил с нож апаш, нахлул в дома му. За разлика от Острова обаче в други страни, като да вземем за пример в Малайзия,  убийството се брои за подсъдно, в случай че жертвата на обира е по-добре въоръжена от крадеца, даже и да е била нападната.
 белезници iStock/Getty Images
В някои страни пък е признато, че самоотбраната се брои за неизбежна единствено в случай че обраният не е имал време или опция да избяга или да алармира на полицията.
 

През април 2018 година двама крадци нахлуват в дома на 79-годишният британец Ричард Озбърн-Бруукс. Според описа на Бруукс двамата търсели пари, а единият от тях го заплашил с нож. Бруукс обаче извадил най-големия от кухненските си ножове и предизвестил крадеца, че ще пострада, в случай че не си тръгне незабавно. Въпреки това крадецът го нападнал и бил наръган до гибел от Бруукс. Пенсионерът бе задържан за малко, а на 2 май т.г. следствието против него бе прекъснато. Причината - съгласно проверяващите Бруукс е работил при неизбежна самозащита.
 апаш принуждение кражба iStock/Getty Images-->
Не по този начин стоят нещата обаче да вземем за пример в Малайзия. Най-скорошният случай там е на 32-годишен мъж, който също умъртвил въоръжен апаш, нахлул в дома му. Тамошното законодателство обаче съдържа разтегливи понятия, като да вземем за пример „ допустима самозащита ”. Взима се под внимание да вземем за пример дали жертвата на обира е имала време да алармира на управляващите или да избяга. Разглежда се и дали не е нанесла вреди на крадеца, надхвърлящи нужното.   
 
 апаш принуждение нож iStock/Getty Images

Адвокатът Датук Хаазик Пилай приказва по тематиката пред локалния канал TV3:

„ Да кажем да вземем за пример, че крадецът ви протяга ръка с малко ножче, само че аз, жертвата на обира, държа револвер в ръката си. В подобен случай съгласно закона това не е почтено. Също по този начин би трябвало да опитам да звънна на полицията или да избягам, в случай че имам опция, при положение, че крадецът ме нападне. Според закона жертвата би трябвало да изпитва  непосреден боязън за живота си или за този на фамилията си, с цел да може да убие крадеца ”.
 апаш принуждение iStock/Getty Images
Всеки подобен случай в страната обаче провокира огромен публичен отзив, а след последния подобен едно от локалните издания даже излезе с подигравка, на която апаш и жертва седят на по чаша чай и мерят остриетата на ножовете си.
 
В над 30 американски щата пък жертвата няма обвързване да се пробва да избяга. Един от пресните случаи в Тексас е от юли предходната година, когато майка от Тексас простреля мъж на бензиностанция, опитал да открадне колата й, до момента в който двете й деца са вътре. Жената видяла крадеца в точния момент, съумяла да се качи на задната седалка, извадила персоналния си револвер и застреляла похитителя. Впоследствие не получи обвинявания.
 
Отново в Щатите някогашният инженер от НАСА Марк Робър пък изобрети високотехнологично възмездие против така наречен Porch Pirates - крадци, които отмъкват пратки, оставени пред входната врата. Робър прекарал шест месеца в сглобяването на подправен колет, представляващ брокатена бомба, която избухва на всеки 30 секунди и заслепява крадеца. Устройството съдържа още джипиес, датчици за придвижване и четири смарт телефона, които снимат крадеца и качват незабавно записа в интернет. До изобретението Робър стигнал, откакто един от колетите му бил откраднат, а от локалната полиция декларирали, че нямат запас да проверяват сходни случаи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР