Самолети на ВВС на САЩ удариха позициите на движението на

...
Самолети на ВВС на САЩ удариха позициите на движението на
Коментари Харесай

САЩ отвръщат на удара - нападнаха талибаните със самолети на американските ВВС

Самолети на Военновъздушни сили на Съединени американски щати удариха позициите на придвижването на  близо до летището в Кандахар в южен Афганистан, осведоми ТАСС. Според локална телевизия, в редиците на талибаните има ранени и починали . Атаката е подхваната в поддръжка на държавните сили, защитаващи се в региона.

По-рано афганистанските военновъздушни сили нападнаха талибанските войски, атакуващи град Мазари-Шариф, административен център на северозападната провинция Балх. В резултат на това, съгласно Министерството на защитата на Афганистан, са починали 33 бойци . Припомняме, че през вчерашния ден държавните сили убиха над 170 радикали в борби и въздушни удари.
 Подценил ли е Байдън опциите на талибаните за завладяване на нова територия? Подценил ли е Байдън опциите на талибаните за завладяване на нова територия?
Провалената организация по изтеглянето на американската войска и подценяването на скоростта, с която талибаните могат да завземат нова т...

Поддръжниците на талибаните през последните дни поеха контрола над 21 от 34 -те административни центъра на провинциите на Афганистан. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид разгласи през днешния ден, 14-ти август, завземането на два огромни града в източните провинции Пактика и Кунар - Шаран (на към 200 километра от Кабул) и Асадабад.

Междувременно, Чешката република реши неотложно да в профил дипломатите си от Афганистан . Това заяви на ексклузивен брифинг в Прага министърът на външните работи на страната Якуб Кулханек. " Ситуацията в Афганистан се утежнява. Въз основа на рекомендацията на посланика ни в Кабул и информацията, която получихме от нашите съдружници, бях заставен да взема решение неотложно да преместя нашите дипломати на интернационалното летище в Кабул ", сподели Кулханек.

Изказвайки се на брифинга, външният министър акцентира, че главната му задача е да подсигурява сигурността на чиновниците на ведомството , което управлява. В момента в посолството на Чехия има двама дипломати. " Те са под закрилата на военната полиция и се реалокират от посолството към летището в Кабул. Поради динамичното развиване на събитията помолих премиера на Чехия Андрей Бабиш да свика съвещание на Държавна сигурност довечера. А бойци от чешката войска ще подхващат всички нужни стъпки, с цел да подсигуряват сигурността на нашите дипломати в Афганистан ", сподели Кулханек.

Той уточни, че външното министерство на страната е открило контакт с всички чешки жители, които са били в Афганистан и към този момент те са в сигурност . " Препоръчваме чехите в никакъв случай да не отиват в Афганистан ".  По-рано, Дания и Норвегия оповестиха евакуацията на дипломатическите си задачи в Кабул, а шведското външно министерство разгласи понижаване броя на своите дипломати в афганистанската столица. От Руското посолство в Кабул пък оповестиха, че не се приготвят за евакуация, такава опция не се преглежда в този момент.
 Politico: Европа стреснато следи напредъка на талибаните в Афганистан Politico: Европа стреснато следи напредъка на талибаните в Афганистан
След като вложиха в напъните на Съединени американски щати за стабилизиране на Афганистан в продължение на две десетилетия, като разположиха хиляди войниц...

Припомняме, че откакто Съединени американски щати оповестиха края на въоръжената интервенция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, талибаните започнаха атака против държавните сили . Според разнообразни източници, радикалите управляват до 85% от територията на Афганистан, в това число регионите на границата с Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан. Талибаните са завладяли повече от половината провинциални центрове на страната, в това число град Пули Алам, единствено на 50 километра от Кабул.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР