Самолети на НАТО със система за ранно предупреждение и контрол

...
Самолети на НАТО със система за ранно предупреждение и контрол
Коментари Харесай

НАТО прехвърли в Румъния АУАКС-ите, с които следи руската военна активност - Свят

Самолети на НАТО със система за ранно предизвестие и надзор – АУАКС (Airborne Warning and Control System, AWACS) са ситуирани от през днешния ден в Румъния, откъдето ще извършват задачи за наблюдаване на съветската военна интензивност наоколо до границите на 30-членния боен съюз, предадоха румънските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Днес във 90-а въздушно-транспортна база Отопени край Букурещ кацнаха два от самолетите АУАКС, а по-късно се чака да дойде и трети. Предвижда се те да бъдат основани в Румъния в продължение на няколко седмици. За задачите на задачата в Румъния ще бъдат ситуирани и 185 бойци.

Самолетите АУАКС, които НАТО назовава " очи в небето ", са част от флотилия от 14 самолета, които нормално са основани в Западна Германия. Те имат огромни куполни радари, инсталирани на фюзелажа, и могат да откриват самолети на стотици километри разстояние. В продължение на няколко седмици те ще бъдат основани на летище Отопени, което е на към 200 км от източната граница с Украйна.

Разполагането на наблюдателните самолети е по отношение на използването на ограничения за подсилване на отбранителната позиция на Алианса в Черноморския район, уточни министерството на националната защита на Румъния. „ Румъния и съдружниците са в сигурност “, написа румънският боен министър Анджел Тълвар във Facebook.

Посланикът на Германия в Румъния Пеер Гебауер съобщи на летището след кацането на първия аероплан, че разполагането " акцентира решимостта ни да останем мощни в този спешен миг ".

„ Тази задача за наблюдаване на АУАКС, която ще стартира през днешния ден в Румъния, е още едно доказателство за нашата решителност, за нашия ангажимент да пазиме всеки сантиметър от съюзническата територия “, сподели посланикът, представен от АП.

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари м.г., НАТО ускори наличието си на източния фланг в Европа, в това число посредством изпращане на спомагателни многонационални бойни групи в страните от алианса - Румъния, Унгария, България и Словакия. АУАКС също по този начин правят постоянни патрули над Източна Европа и района на Балтийско море, с цел да наблюдават съветски военни самолети наоколо до границите на НАТО, отбелязва АП.

„ Източният фланг на НАТО е доста, доста покрай война, война, каквато не сме имали (в Европа) от Втората международна война насам “, разяснява Себастиен Славитеску, специалист на НАТО и някогашен румънски посланик. „ Тези самолети или каквато и да е увеличена военна помощ за Румъния в тези сложни времена наоколо до нас са повече от добре пристигнали “, разяснява специалистът.

Той добави, че задачите АУАКС изпращат ясно обръщение към Москва:,,Наблюдаваме ви, знаем какво вършиме ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР