Самолет Месершмит от Втората световна война бе открит край Самоков,

...
Самолет Месершмит от Втората световна война бе открит край Самоков,
Коментари Харесай

Кой ще литне първи: Откритият Месершмит от Втората световна война или новият изтребител?


Самолет " Месершмит " от Втората международна война бе открит край Самоков, до момента в който държавното управление за следващ път рестартира плана за пазаруването на нов вид военен аероплан. Съвпадението на двете събития резонно влезе във военния фолклор, формулирайки въпрос с нараснала компликация: " Кой ще литне по-скоро: " Месершмит " -ът или новият изтребител за Военновъздушни сили? “

Приемането на плана от държавното управление бе съпроводено с към този момент обичайното през последните повече от 10 години заричане, че има налице политическа воля да бъде определен бързо и независимо новият аероплан, който би трябвало да размени руските машини МиГ 29.

За разлика от предходните опити този път планът е съпроводен от реалистична финансова рамка, само че пък крие доста подводни камъни, които в един или различен миг могат да предпоставят спечелилия или да доведат до следващия неуспех.

Стари или нови? По-скоро остарели.

Проектът е разграничен на два стадия, в които би трябвало да бъдат купени общо 16 изтребители – нови или втора употреба. Засега се приказва за първия стадий, по време на който би трябвало да бъдат купени минимум 8 машини за 1.8 милиарда лв. с Данък добавена стойност.

Министерството на защитата вкара плана в Министерския съвет за повторно. Миналата година Народното събрание върна остарелия план за доработване с претекста, че в него по официални аргументи се изключва офертата на Португалия и Съединени американски щати за втора употреба F-16 поради това, че не се предложила алтернатива за разсрочено заплащане.

Още по време на парламентарната инспекция специалисти предупреждаваха, че в плана се предлага избор сред нови и използвани самолети, който е доста сложен.

Сега въпросът се повтаря, като се желаят предложения и за нови, и за остарели изтребители. Предварително обаче е ясна голямата разлика в цените, както и че част от евентуалните претенденти не са по българските благоприятни условия.



Ключова част от плана е категорично записаното условие: " Предвид обстоятелството, че придобиването на в допълнение количество самолети от същия вид и в същата настройка след 6 -7 години ще е съпроводено със обилни компликации и опасности, следва да се употребява опцията, при положение, че цената на самолетите и оборудването го разрешава, за закупуване на по-голям брой самолети през първия стадий в границите на авансово избраната финансова рамка за този стадий ".

Това автоматизирано навежда на мисълта, че МО ще се насочи към пазаруването на остарели изтребители, защото цената им е доста по-ниска и може да разреши пазаруването на повече изтребители.

Проектът планува да се изискат оферти от Съединени американски щати за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за използвани F-16, осъвременени до разновидността OFP М6, и втора употреба F/A–18E/F Super Hornet. Ще се желаят и предложения от Португалия и Съединени американски щати за втора употреба F-16 MLU, а от Израел – за използвани F-16 C/D.

От Франция се чака предложение за нови и използвани Dassault Rafale, от Италия – за втора употреба Eurofighter Tranche 1, от Германия за за нов Eurofighter, а от Швеция за нови Gripen C/D.

Намерението на МО да желае предложения за нови Super Hornet и Eurofighter е безсмислено, защото това са мощни и съвременни машини, чиято покупка, а още повече употреба и поддръжка, затрудняват надалеч по-богати от България страни. Само преди няколко месеца министърът на защитата Красимир Каракачанов призна, че България няма пари и за самолети Dassault Rafale. Много подозрително е дали е допустима и договорка за нови F 16.


Румен Радев тества изтребител Rafale във Франция

От новите машини максимален късмет имат изтребителите Gripen на шведската корпорация " SAAB ", която е дейна в България и следи отдавна проектите за покупка на нов изтребител. По неофициална информация евентуално " SAAB " може да си разреши да предложи повече от 8 самолета в тази цена.

Като любимец в последните седмици се оформя офертата на Израел. Хърватска контракти с Израел покупката на 12 използвани изтребители Ф-16C/D за към 420 млн. евро и сходна оферта влиза в българските благоприятни условия.

Вторият стадий на плана – под въпрос

Реализирането на втория плануван стадий на плана, в който да бъдат закупени още изтребители до достигането на общата планувана численост – 16, е доста подозрително и това се признава косвено и от създателите на плана.

Според тях главният риск е неналичието на задоволително пари планът да се реализира на един стадий. Подобна опция би осигурила сигурно и по-добри финансови параметри за България, само че от плана не излиза наяве дали има разбор, какъв брой средства биха били задоволителни за сходна алтернатива.

Освен това не е ясно дали няма да намалеят опциите за придобиване на самолети от същия вид и настройка след 6 - 7 години. Ако пък се стигне до пазаруването на разнообразни машини, това доста ще оскъпи плана.

В същото време със закупуването на единствено 8 нови изтребители, военната ни авиация няма да успее да се оправи със дилемите си след свалянето от въоръжение на старите руски изтребители бъдат. Така и мъката във Военновъздушните сили ще продължи.

Според анализите на Военновъздушни сили, за защитата на въздушното ни пространство, са нужни от 16 до 20 изтребители.

Следващите ще платят сметката

Основната тежест по изплащането на първия транш самолети ще се падне след 2020 година, когато евентуално ще ръководи друго държавно управление.

ГОДИНА 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 ОБЩО СУМА В МЛН. ЛВ. 100 100 100 260 240 200 100 300 300 100 1800

Освен това хипотетичните годишни разноски за интегрирана логистична поддръжка се чака да бъдат от порядъка на 30-40 млн. лв., които след третата година ще са от бюджета на Министерството на защитата и не са част от плана.

Финансовата рамка е съгласувана с финансовото министерство и в случай че бъде утвърдена от Народното събрание, ще приближи плана до сполучлив край.

Въпреки това не се знае какво ще стане с него при смяна на ръководството. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова занапред се разгласи против харченето на толкоз доста пари за оръжие. Няма да е казус възможна смяна в параметрите на плана, при положение, че договорката не бъде подписана от актуалното държавно управление.

Дори и да има договорка обаче, идващите ръководещи биха могли да изискат предоговарянето ѝ. Това направи и първото държавно управление на Бойко Борисов, което отхвърли част от поръчаните хеликоптери и товарни самолети.

Индустриалното съдействие – плюс или минус?

В плана като условие се залага предлагането на стратегия за индустриално съдействие. Основното условие е евентуалният снабдител да обезпечи оптималното допустимо равнище на " самостоятелност при оперирането и поддръжката на самолетите в България ".

Това ще бъде неоспорим плюс, само че също така ще се вземе поради и предлагането на дълготрайно коопериране с българската промишленост и създаване на качества в региона на сигурността и защитата в България.

Около включването на сходни стратегии в плановете обаче има сериозен спор, защото е допустимо по един или различен метод те да оскъпят главния артикул или да размият критериите на състезанието.



Ще има ли нови самолети?

В последна сметка обаче главният въпрос към плана е ще се случи ли той изобщо. Според доста анализатори и наблюдаващи е прекомерно евентуално и това държавно управление да не подписа контракт за нов вид изтребители, както постъпиха минимум пет предходни кабинета.

В тази посока е и систематичното и методично обезпечаване на милиони левове към Русия за поддръжката на старите руски и несъвместими с НАТО изтребители МиГ 29.

Миналия месец бе утвърдена следващата порция за съветската корпорация РСК МиГ от 26 млн. лв..

На този декор военните са безапелационни, че рационализация на руските МиГ-29, която позволява военния министър Красимир Каракачанов, би коствала повече, в сравнение с пазаруването на нови самолети.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР