Самодивите излизат на лов за мъже по време на есенното

...
Самодивите излизат на лов за мъже по време на есенното
Коментари Харесай

Навръх равноденствие: Самодиви тръгват на лов за мъже

Самодивите излизат на лов за мъже по време на есенното равноденствие, гласят националните вярвания.

Особено в Северозапада мнозина са подготвени да се закълнат, че са виждали по какъв начин самодиви в бяла одеждa омайват млади мъже и ги вършат свои съпрузи. Някои заживяват с тях измежду хората, други не престават по своя магичен път.
Къпане
Според националните поверия самодивите се къпят точно на есенното равноденствие. Тогава е доста подобаващ миг да се открадне ризата и коланът на някоя фея. И в случай че момъкът успее да го опази и да не й го дава при молбите й или набезите на приятелките й, то може да я заведе вкъщи си и да я направи жена. Обикновено самодивите стават примерни съпруги. Но намерят ли си колана и/ли ризата, тогава нямат удържане и още веднъж се връщат при приятелките си да продължат с техните си каузи.

А що се отнася до къпането, то за старите българи това е един от най-уважаваните ритуали по време на есенното равноденствие. Тази година то се пада тъкмо в 9:49 ч. на 23 септември наше време. Вярва се, че водата на този ден и нощта преди него измива най-добре и с изключение на мръсотията от тялото може да отстрани и някои проблеми на душата. Врява се, че на този ден е добре да се измие лицето със студена вода, най-добре от бързей или извор.
Сватба
Есенното равноденствие от антични времена се е считало добър ден за подписване на бракове и правене на сватби. Както денят и нощта се изравняват, по този начин мъжкото и женското начало също добиват идентична мощност и е подобаващ миг за заричане във безконечна честност. Тогава клетвите са най-силни и по-лесно могат да бъдат осъществени.

Но също по този начин се има вяра, че по време на равноденствие деликатно слушат и положителните сили и дяволските изчадия. За този ден като че ли най-силно важи правилото да внимаваш какво си пожелаваш.

Вярва се, че точно на есенното равноденствие не е добре да се дават или да се вземат пари назаем. Затова по-добре изчакайте на идващия ден, поучават вярващите в националните поверия.

В този ден дяволът и демоните чуват доста по-лесно, по тази причина кавгите и кавгите е най-добре да бъдат избегнати.

Денят е добър за започване на нещо ново, само че по-добре е в него да се направи равносметка на постигнатото до момента, даже такова въобще да няма, а на идващия ден да се подхващат първите стъпки на новото, гласи друго национално вярване.

В този ден е по-добре да планирате нещата и да въведете ред в тях. Можете да си изградите явен проект за деяние за близко бъдеще. В деня на есенното равноденствие се приема, че е уместно да се изпълнят дългогодишни обещания към фамилията или приятелите, които по един или различен метод не сме създали. Това е денят на равносметката, само че и на любовта сред хората.

Съвременните астролози споделят също, че денят на есенното равноденствие, тази година е 23 септември, е доста подобаващ за започването на разнообразни диети – несъмнено, не и на лунната, тъй като тя се води от придвижването на спътника на Земята.
Сезони
В Северното полукълбо настава есента, само че в това време в Южното е пролетното равноденствие и надлежно настава сезонът на обновяването.

По нашите ширини от антични времена народите са се съобразявали с прекосяването на Слънцето в първите градуси на Овен, Рак, Везни и Козирог – четирите съществени знака в зодиака. И тогава навлизаме в съответните сезони след пролетното равноденствие (Овен), след лятното слънцестоене (Рак), след есенното равноденствие (Везни) и след зимното слънцестоене (Козирог). Тези точки означават началото на другите сезони и имат мистични смисли освен в родната, само че и в множеството култури по света. Поради тази причина около тези точки се честват значими празници за другите нации.

В астрологията тези точки демонстрират първите градуси на така наречен съществен кръст и разделят зодиакалния кръг на четвъртини, които съответстват със сезоните. Още в най-древни времена астролозите са основали система от прогнози за годината, която се основава на прехода на Слънцето към тези градуси.

По време на есенното равноденствие и през 2023 година Слънцето минава в знака Везни, който астролозите назовават изискан, благосклонен, добър и прелестен във всяко отношение. Свързва се с баланс, почтеност, партньорства. Везните се стремят към естетика във всички сфери, а самият ден на есенното слънцестоене е баланс на деня и нощта – на мрака и светлината, на положителното и злото.

Символиката на този знак е обвързвана и със залеза, и с изгрева, с салдото сред тъмното и светлото време на деня. Везните се ръководят от Венера, планетата на любовта и хубостта. С нейна помощ всяка обстановка може да премине елементарно и без стрес. Венера в наталната карта дава на човек равнодушие, комфорт и има най-хубав резултат върху всички феномени и условия. Благодарение на нея доста хора свързват началото на есента с наслада и благополучие, а не с меланхолия, липса на сила и предпочитание, написа " Телеграф ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР