Само защото по-голямата част от американците не могат да намерят

...
Само защото по-голямата част от американците не могат да намерят
Коментари Харесай

ШОС плаши САЩ

Само тъй като по-голямата част от американците не могат да намерят Самарканд на картата и е малко евентуално да отговорят в коя страна се намира, не значи, че не ги интересува какво се случва в този град. Напротив, срещата на високо ниво на Шанхайската организация за съдействие, която този път се организира в Самарканд, получи извънредно огромно внимание в огромните американски медии.

Много американски медии цитират думите на съветския президент Владимир Путин, които той сподели на срещата си с китайския си сътрудник Си Цзинпин: „ Опитите за основаване на еднополюсен свят в последно време получиха безусловно уродливи контури и са безусловно неприемливи за голямото болшинство от страните на планета “ и ги преглеждат като приложение за образуването на „ алианс за сигурност “, който се опълчва на въздействието на Съединени американски щати.

Склонните към пресиления публицисти от време на време назовават ШОС „ антинатовска “, което, несъмнено, не е правилно. Но даже и да признават, че ШОС за съдействие е политическа, а не военна конструкция, американските анализатори не могат да скрият паниката си от протичащото се на далечния евразийски континент. Най-вече тъй като чакат срещата в Самарканд да укрепи съюза сред Москва и Пекин и вследствие на това да укрепи позициите на Русия и Китай на международната сцена. А Съединени американски щати въобще не желаят това.

За да посети Самарканд, китайският водач Си Цзинпин напусна страната си за първи път от началото на пандемията. В очите на американските специалисти сходен ход още един път акцентира значимостта на срещата за Пекин. Но мнозина означават, че Си Цзинпин е употребявал срещата на ШОС, с цел да „ подчертае взаимните старания на властническите държавни управления на Китай и Русия да станат водещи международни сили и да провокират това, което те назовават „ еднополюсно “ владичество на Съединени американски щати “.

„ Въпреки че Си се е срещал персонално с Путин 39 пъти, откогато стана президент на Китай през 2013 година, той към момента не се е срещал с Джо Байдън, откогато последният стана президент на Съединени американски щати през 2021 година “, деликатно преброява контактите на съветския и китайския водачи “Ройтерс ”. Докато Байдън назовава Владимир Путин „ кървясъл деспот “, китайският водач „ употребява доста друг език “, написа Стийв Розенберг на уеб страницата на БиБиСи. “къпи остарели приятелю! ”, възкликна Си Цзинпин, до момента в който двамата водачи се срещнаха на районна среща на високо ниво в Самарканд. Наистина, президентът на Русия и ръководителят на КНР са свързани освен от връзки на стратегическо партньорство, само че и от човешка дружба и взаимна благосклонност. Какъв е казусът.

„ Партньорството сред Си и Путин се счита за едно от най-значимите развития в геополитиката след грандиозния напредък на Китай през последните 40 години “, признава “Ройтерс ” през зъби. И по-късно прибавя капка катран в мехлема: „ Но войната в Украйна акцентира другите траектории на Китай и Русия: едната е изгряваща суперсила, чиято стопанска система се предвижда да изпревари Съединени американски щати след десетилетие, другата е някогашна суперсила сражаваща се в изтощителна война ”.

Теорията, че Китай е във напредък, а Русия е в крах, е доста известна на Запад. Още през 2009 година актуалният президент на Съединени американски щати (а по-късно вицепрезидент при Обама) дефинира 15 години битие на „ избледняващата “ Русия, тъй че тази позиция може да се смята за съществена.Изненадващо, това не пречи на американските специалисти да преглеждат възходящото стратегическо партньорство сред Москва и Пекин като „ екзистенциална опасност за Съединени американски щати “.

Анализаторът Ребека Кофлър плаши феновете на “Фокс Нюз ”, като изброява аргументи, заради които Западът би трябвало да се опасява от доближаване сред Русия и Китай. И поотделно, тези страни, които Пентагонът назова " съвсем равни съперници на Америка ", съставляват голяма опасност за Съединени американски щати, написа Кофлър. И в композиция тази опасност се умножава неведнъж!

И Китай, и Русия „ сътвориха дълготрайни тактики за дестабилизиране на американското общество посредством шпионаж, секрети интервенции за въздействие, подривна активност и интервенция в изборите “. Пекин и Москва се готвят да победят Америка на бойното поле, в случай че Вашингтон се намеси в районен спор като войната в Украйна или нахлуването в Тайван. Разбира се, Пентагонът особено създаде „ доктрината за две войни “, с цел да се оправи тъкмо с такава опасност. Запасите на Съединени американски щати обаче понижават заради доставките за Украйна, а „ безредното евакуиране “ на американските войски от Афганистан слага под подозрение способността на американската войска да се бие на два театъра по едно и също време.

Но Русия и Китай могат да обединят сили, с цел да си оказват помощ в спора с НАТО! „ Съвсем неотдавна учението „ Восток 2022 “ симулира руско-китайска „ взаимна специфична интервенция “ в отговор на хипотетичната опасност от Япония, Южна Корея и Съединените щати “, напомня Кофлър. Ако приказваме не за война, а за мир, тогава американският специалист е ужасяващ от ускоряването на икономическото съдействие сред Москва и Пекин, прекосяването към разплащания в рубли и юани вместо в долари и евро и проектите китайската самодейност " Един пояс, веднъж “ да се интегрира с Евразийския стопански съюз. Китай към този момент дава " сериозна икономическа помощ " на Русия, което понижава резултата от " мощните западни наказания ". Търговията на Китай с Русия и износът на горива от Москва за Пекин непрестанно нарастват. През 2025 година газопроводът „ Силата на Сибир “ ще проработи на цялостен потенциал. Огромният китайски пазар ще обезпечи на Русия доходи, които ще ѝ разрешат да не отвори неотдавна затворения “Северен поток ” към Европа и да остави Запада без енергийните си запаси. Просто призрачен сън!

Основната заплаха, счита Кофлър, се крие във обстоятелството, че Русия и Китай, макар всички исторически разногласия и несъгласия, са обединени от обща идея - " омаловажаване на ролята на Америка в света и пробутване на властническа система на ръководство ". А фактът, че Путин и Си са развили „ комфортни връзки “, прави стратегическия им тандем „ още по-опасен “. „ Путин се стреми да възвърне съюз като Съюз на съветските социалистически републики в Евразия. Си вдъхва живот на вековната визия за „ китайската фантазия “ за стопански разцвет и военна мощност. И това, несъмнено, е недопустимо, защото „ засилващият се съюз на двама врагове на Съединени американски щати, притежаващи нуклеарни оръжия, окуражени за бъдещето на своите страни съставлява огромна заплаха за родината “. Напомням, че същинското име на Кофлър е Ирина и е родена в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Въпреки това даже античните римляни споделиха за такива специалисти Ubi bene ibi patria - „ Където е добре, там е родината “.

Но Ребека-Ирина показва освен персоналното си мнение. Сенаторът от Тенеси Марша Блекбърн, републиканец и тръмпист, сподели, че Путин и Си Цзинпин се стремят да основат „ нов световен ред “, който заплашва „ демокрацията и суверенитета “. „ Днешната среща показва продължаващите старания на Китай и Русия да укрепят нова „ ос на злото “ за сметка на свободата по света. Съединени американски щати би трябвало да продължат да стоят твърдо против тези злонамерени сили и да застанат до народа на Тайван и Украйна “, написа тя в “Туитър ”.

Официалният Бели дом обаче се пробва да омаловажи смисъла на срещата сред Путин и Си, като акцентира, че Пекин „ към момента не е нарушил “ западните наказания против Москва и не е дал директна материална помощ на Русия.

„ Нашето обръщение към Китай беше поредно: в този момент не е моментът да прави бизнес с господин Путин, поради това, което той направи на Украйна. Сега не е моментът да се изолира от останалата част от интернационалната общественост “, сподели Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност за стратегически връзки.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер беше малко по-откровена: „ Изяснихме загрижеността си по отношение на дълбочината на връзките на Китай с Русия, даже когато Русия води нападателна брутална война в Украйна. Тази среща е образец за подобен съюз. Няма да отида отвън тези мнения “, сподели тя на брифинг на 15 септември.

За разлика от тях, американското разузнаване счита, че подценяването на руско-китайския съюз може да коства скъпо на Америка. “Вашингтон Таймс ” цитира някогашния шеф на разузнаването на Тихоокеанския флот, пенсионираният капитан от Военноморски сили Джим Фанел: „ Засилващият се стратегически съюз сред Русия и Китай не предвещава нищо положително за Запада “. Фанел предизвестява, че пренебрегването на евентуалната заплаха от доближаване сред Москва и Пекин би било „ смъртоносна неточност “ – наклонност, следена в кръговете на политиката за национална сигурност. „ Време е американските водачи от всевъзможен тип да се върнат към стандарта от Студената война, където имат потенциала да водят две огромни войни на два разнообразни театъра по едно и също време “, приканва пенсионираният офицер от разузнаването.

Причината за безпокойствие измежду разследващата общественост се усили с влизането на Иран в ШОС. Президентът на Иран Ибрахим Раиси особено долетя за тази цел в Самарканд и също побърза да се срещне с съветския президент в коридорите на срещата. Не е загадка, че точно Москва поредно поддържаше влизането на Иран в ШОС (Пекин дълго се колебаеше, не желаейки да влезе в открита борба със Запада, само че в този момент времето на подозрения отмина). Раиси даде обещание на Владимир Путин, че Иран в никакъв случай няма да признае западните наказания против Русия и вместо това ще предприеме стъпки за подсилване на връзките сред двете страни.

“Фокс Нюз ” написа, че влизането на Иран в ШОС " не би трябвало да бъде изненада ", защото Техеран, отчаян от Запада след анулирането на нуклеарната договорка от Вашингтон, от ден на ден клони към Москва и Пекин. Които, несъмнено, „ от ден на ден поддържат концепцията за потребление на Иран като пешка против Запада “. Цитатът е от Бехнам Бен Талеблу, старши помощник във Фондацията за отбрана на демокрацията, който наподобява намира за необикновено, че интернационалните организации не би трябвало да се построяват върху сюзерен -васални връзки, като да вземем за пример НАТО. „ Въпреки обстоятелството, че Техеран към момента не е пълновръстен член на ШОС, е ясно, че той копнее за прикритието, което съвсем равни на Америка съперници могат да обезпечат на Иран против западния напън “, сподели Бен Талеблу. „ Друг обезпокоителен знак “ за задълбочаване на съдействието сред Иран и Русия, споделя Талеблу, е „ увеличеният брой срещи сред Путин и Раиси “, което към този момент докара до доставка на ирански дронове за потребностите на съветската войска в Украйна.

И, несъмнено, неудържимата Ребека Кофлър, която видя в съдействието на Русия с „ държавите-измамници “ сериозен риск за националната сигурност на Съединени американски щати, не пропусна да осъди влизането на Иран в ШОС. „ Тъй като Русия има най-големия нуклеарен боеприпас в света и голямо ноу-хау, което Москва има капацитета да показа, тази зараждаща коалиция (дори и да не е същински съюз в жанр НАТО) може да има дестабилизиращо влияние върху Съединени американски щати и целия свят ”, счита анализаторът.

„ Мисля, че ШОС ще става все по-важна организация. Имам поради, че Иран преди малко кандидатства да стане непрекъснат член. Това в действителност сплотява всички съперници на Съединени американски щати в антизападна коалиция, която беше образувана преди 20 години “, повтаря Джонатан Уърд, началник на организацията “Атлас ” за проучване на връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Човек, несъмнено, може да се изненада, че чисто мирните, креативен процеси на доближаване сред страните от Евразия, някои от които Западът е привикнал да причислява към своите „ другари “ (като да вземем за пример Индия), провокират скърцане на зъби измежду бранителите на свободата и демокрацията въпреки това на Атлантическия океан. Може. Но коства ли си?

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР