Само за три седмици служебният кабинет направи всичко възможно да

...
Само за три седмици служебният кабинет направи всичко възможно да
Коментари Харесай

Кръгом към газовия Мордор

Само за три седмици служебният кабинет направи всичко допустимо да отклони другите възможности и да се обърне към " Газпром " за доставките на газ. Цената на съветския газ обаче към този момент е доста по-висока от тази на контрактувания през лятото LNG. Създава се риск България да загуби арбитражно дело за милиарди и поддръжка от интернационалните си сътрудници.
Досега служебното държавно управление на Гълъб Донев следва една съществена цел и с някаква обезверена непримиримост върви към нейната реализация - връщането на България в цялостната взаимозависимост от " Газпром ". Всички дейности в енергийния бранш от първия работен ден на кабинета на 2 август са точно в тази посока. Като се стартира от основаването на спешния щаб за газа, оповестено на изключителна вечерна конференция за по-голям драматизъм, приказките за " безпорядък и съсипия ", плашенето по какъв начин ще стоим на мрачно и студено и няма да може даже да се къпем и се стигне до отхвърли на всички различни доставки с искрено подправени пояснения.

Подобно на ордите на Мордор от " Властелина на пръстените ", служебният кабинет, назначен другояче да провежда изборите, работи в съвършена съгласуваност. Дали това се случва по заповед на някого и на кого - на президента Румен Радев, на бизнес групировки или на Москва?

Отговорът в тази ситуация е без изключително значение. Важни са следствията от решението да се завържем още веднъж към съветския газ. А те са доста и съществени. България още веднъж ще се нарежда като обезсърчителен сътрудник, който бързо си мени геополитическата позиция, ще разколебае различните снабдители на газ да вършат бизнес тук, а Москва ще си върне контрола над София и ще разгласи първата си извоювана борба в икономическата война с Европа. Възможно е в този поврат страната да наруши глобите на Европейски Съюз и да се елементарни с някои от еврофондовете, защото непосредствено държавното управление ще желае от " Газпром " обновяване на доставките, а не частна компания, както е да вземем за пример в Германия.
Реклама
Ще платим и висока цена, доста по-голяма от тази при прекъсването на съветския газ. От една страна, доставките на " Газпром " ще са доста по-скъпи от контрактувания и отхвърлен полутечен газ (заради разнопосочните отзиви по този въпрос вижте обяснението по-долу), а от друга, съветският колос получава коз, с който може да осъди България за милиарди поради невзетия през миналите месеци газ, който самият " Газпром " отхвърли да достави.

Резултатът от всичко това е, че България още веднъж ще пропусне опция за ускорено развиване и ще продължи да стои на дъното в Европейски Съюз по качество на живот.
Как се стигна дотук
Това, че служебният кабинет на Гълъб Донев ще работи за връщането към " Газпром ", прозираше още в първите му дейности. Заради което имаше и митинги пред президентството. За да успокои обстановката, служебният енергиен министър Росен Христов съобщи, че това е последна опция и предпочитано ще се работи за обезпечаването на други възможности. Но след това това се оказа просто спектакъл.

След като се разбра, че изказванието за неналичието на газ и заплахата да стоим на мрачно и студено е неистина, се оказа, че газ има - контрактувани са седем танкера от Съединени американски щати, само че пък нямало по какъв начин да ги доставим дотук. Когато и тази версия рухна - множеството танкери трябваше да дойдат следващата година, за когато слотовете на LNG терминалите занапред ще се продават, беше оповестено, че " Булгаргаз " ще направи нов търг за доставки. За изненада на краткотрайното държавно управление на него се получиха куп предложения за доставки, по тази причина то подхвана нов рефрен - различният полутечен газ бил доста безценен и по тази причина не го желаеме.
Реклама
В акцията за връщането на съветския газ се включиха политици, анализатори и представители на бизнеса - с едни и същи изказвания по какъв начин съветският газ е най-евтин и без него не можем да се оправим. В " хора " незабавно се включи и съветският дипломат Елеонора Митрофанова, която разгласи, че при " политическа воля " от страна на България няма проблем доставките да бъдат възобновени.

А на финала на сцената бяха поканени работодатели и синдикати, които обществено да заявят, че не желаят кой да е газ, а на ниска цена и по тръба. Така се стигна до решението да се молим на Кремъл.

" Вече е неизбежно да стартираме договаряния с " Газпром " за възобновяването на доставките по контракта ", съобщи служебният министър Росен Христов след съвещание на така наречен спешен щаб на 22 август. " Не си правете илюзията, че това ще стане с един имейл до руснаците и че ще получим най-ниска цена. Ситуацията с " Газпром " не е розова. Не чакам лесни и бързи договаряния. Ще бъдат доста сложни поради всичко, направено досега ", продължи той, допълвайки, че предходното държавно управление е направило всичко допустимо договорът с " Газпром " да не може да действа, като е изгонило дипломатите и прекратило връзката.

" Трябва да компенсираме всички дейности на предходното държавно управление с руснаците, с цел да реализираме триумф ", разясни Христов, с което на процедура удостовери, че договорът с " Газпром " не е търговски, а политически въпрос, а това значи, че към контрактуваната цена на газа би трябвало да се сметнат и политическите резултати от такова решение - и във вътрешен, и във външен проект .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР