Само за последната календарна година Министерството на икономиката е осигурило

...
Само за последната календарна година Министерството на икономиката е осигурило
Коментари Харесай

Министерство на икономиката: За последната година сме осигурили близо 150 млн. лв. за предприемачи

Само за последната календарна година Министерството на стопанската система е осигурило близо 150 млн. лева за бизнесмени посредством разнообразни схеми за финансово подкрепяне.

Това е оповестила заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова, която е разкрила конгрес "Европейски ден на бизнесмена 2019 - "Предприемачеството - от дребните стъпки до огромния триумф ", оповестиха от министерството. Иванова е показала, че през тази година по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност " /ОПИК/ е завършила процедура "Насърчаване на предприемачеството ", по която 353 новосъздадени предприятия ще получат финансова поддръжка в размер на близо 67 млн. лева По думите й посредством инструментите за финансов инженеринг на Фонда на фондовете, по които обществените средства се дават също по ОПИК, са планувани три фонда за ускорение и начално финансиране. "До този миг Фондът на фондовете е основал два такива инструмента, които интензивно работят и набират планови оферти за поддръжка на стартъпи. Това са Фондът на финансовия медиатор "Невек Мениджмънт " - с обществени средства от близо 40 млн. лева, и "Иновейшън Акселерейтър България " - със средства от към 30 млн. лева ", е допълнила тя.

Зам.-министър Иванова е подчертала, че стартъп стопанската система е раздвижила доста области, изключително в софтуерната промишленост, а предпочитани браншове, в които българските стартъпи демонстрират капацитет, са: биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена действителност, роботика, електрически автомобили и самостоятелни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР