Само за ден в аптеките са продадени рекорден брой бързи

...
Само за ден в аптеките са продадени рекорден брой бързи
Коментари Харесай

Аптеките отчитат рекордно търсене на бързи тестове

 Само за ден в аптеките са продадени рекорден брой бързи проби. Фармацевтите обаче го   отдават не на заобикаляне на разпоредбите, а на обстоятелството, че хората желаят да се тестват преди да се съберат с околните си за празниците.

" Преди 2-3 часа ми докараха антигенни проби, към този момент имам едвам 7-8. Днес повече с проби се занимавам, в сравнение с с медикаменти ", сподели магистър-фармацевтът Мая Попова. Споделя и, че от време на време се съгласява да помогне с теста, като им взима проби. За през днешния ден към този момент има един позитивен.

Според медиците тестванията, които купуваме сами от аптеките имат смисъл, само че единствено в случай че се вършат след инкубационния интервал.

" Точни са, изключително антигенния тест е добър и би трябвало да разчитаме на това, тъй като има разнообразни аргументи заради които хората не могат да отидат до здравни заведения “, сподели вирусологът проф. Радка Аргирова.

" Бързите проби стават все по-надеждни, защото ние вършим подобен, който е над 96 % меродавен ", съобщи Михаела Драгоманова, работеща в лаборатория в София.

От Коронавирус зоните, където обичайно се занимават с тестуване пък предвиждат внезапен скок в броя на новозаболелите, откакто и антигенните влязат в статистиката.

" Предполагам, че сред 10 и 20 % ще се усили броят на записаните позитивни проби, защото до момента по-голямата част от нашите пациенти бяха изследвани с бързи антигенни проби ", сподели пред Нова тв доктор Васил Василев, шеф на 12-то ДКЦ. Там единствено през днешния ден са изолирали 10 позитивни проби точно с бързи проби.

От Столичната община обявиха, че от основаването на Коронавирус зоните в ДКЦ-тата до в този момент от там има 2456 позитивни проби при направени малко под 8500 теста.

А през вчерашния ден позитивните проби са 26, което е 19 % от всички тествани в кабинетите. След приравняването на бързите проби към PCR-ите обаче чакат отлив на хора, които по думите им ще се пренасочат към аптеките. Причината – изработен в домашни условия тест няма да бъде регистриран в осведомителната система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР