Само за 8 месеца успява да постигне печалба от над

...
Само за 8 месеца успява да постигне печалба от над
Коментари Харесай

Освободеният директор на „Кинтекс“: Сменят ме дни след рекорден договор за над 40 млн. евро

Само за 8 месеца съумява да реализира облага от над 29 млн. лева – безспорен връх за последните 10 години за „ Кинтекс “
Уважавам правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които желае да работи. Категорично се опълчвам обаче на опита да бъда дискредитиран и да бъдат внушени несъществуващи аргументи за моето освобождение. Това се показва в позиция до медиите изпратена от изпълнителния шеф на държавното оръжейно дружество „ Кинтекс “ Александър Михайлов.

Вчера министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова заяви, че той ще бъде освободен от поста си след изработен одитен отчет.

„ Веднага след встъпването на новия министър ѝ предоставих обстоен отчет за настоящото положение на сдружението “, показва Александър Михайлов. Той напомня, че е дълготраен чиновник на „ Кинтекс “ ЕАД, като е заемал редица позиции преди да бъде назначен за изпълнителен шеф през 2017 година. Само за 8 месеца съумява да реализира облага от над 29 млн. лева – безспорен връх за последните 10 години за „ Кинтекс “.

Въпреки положителните резултати е освободен без никакви претекстове в края на 2018 година, само че в следствие е възобновен на позицията от Служебното държавно управление.

„ Заварихме доста тежко положение през 2021 години. Загубени бяха стратегически пазари, подписани бяха неизгодни контракти, разходвани бяха големи средства със съмнителна успеваемост, които надвишават 10 млн. лева за един избран контрагент “, се показва в публикуваната позиция.

Заедно със прекъсването на неизгодните контракти се подхващат и бързи дейности за възобновяване на позиции на обичайни пазари. Само месец след повторното му назначение за изпълнителен шеф е подписан контракт за над 9 млн. лева за индийския пазар. След няколко месеца договаряния се стига до посигането на нов контракт – за над 40 млн. евро, което е рекордна стойност в най-новата история на „ Кинтекс “. Тази добра вест е безусловно от последните дни и е плод напълно на работата на мениджърския екип на сдружението, показва още Александър Михайлов.

„ Заедно с прекратяването на външните контракти и пресичането на нечии стопански ползи „ Кинтекс “ стартира да притегля все по-голям финансов запас. Явно всичко това притегли огромно внимание към сдружението и усили апетитите за неговото ръководство “, акцентира Александър Михайлов.

„ Историята, че съм в спор на ползи се тиражира в медии със подозрителен генезис още от 2018 година – точно по тази причина предоставих цялата справедлива информация на министъра на стопанската система и промишлеността с умишлен отчет. Документите са безапелационни – в никакъв случай не съм бил в подобен спор, не съм и все още “, акцентира някогашният изпълнителен шеф.

Той коментира, че на негово име преди годни е била записана компания, която в никакъв случай не е осъществила активност и която е съответно заявена във всичките му заявления пред КПКОНПИ, включително и в отчетите му до министъра.

Според него, другата съществена „ опорка “, която жълти медии развиват против името му е, че е ощетил „ Кинтекс “ при контракт със сръбска компания в интервала 2017 – 2018 година. Проверка обаче потвърждава, че сдружението освен не е било ощетено, само че е и генерирало спомагателна облага в размер на над 1 млн. евро в резултат на този контракт. „ Най-вероятно по тази причина и тази тематика, която е била и обект на партийни мнения, не е част от хипотетичните аргументи за освобождението ми. Просто там към този момент всичко е тествано и документирано “, добавя Михайлов.

„ Призовавам да се разгласява отчета, с цел да се запознае обществеността с него. В противоположен случай се хвърля единствено медийна димка – оповестява се, че той е даден на прокуратурата, а когато окончателните резултати излязат, те към този момент няма да са забавни за никого “, показва още Александър Михайлов. Той добавя, че в случай че е имало каквито и да е подозрения към него при инспекцията на службите е било невероятно да получи достъп до класифицирана информация, какъвто е наложителен за заемането на сходен пост. Вече някогашният изпълнителен шеф оповестява, че е написал четири поредни отчета до министъра на стопанската система и промишлеността през последните 3 месеца.

„ Във всеки осведомих за процесите в сдружението, за проблемите и вероятностите. Всеки от тях завършваше с молба за среща с министъра, само че такава в никакъв случай не бе извършена “, акцентира той. Михайлов смята, че точно икономическите ползи са аргументи за неговото освобождение и показва, че това даже е било обяснено в предоставените документи до принципала в лицето на Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР