Само в три български университета оценката от матурата няма да

...
Само в три български университета оценката от матурата няма да
Коментари Харесай

Оценката от матурата няма да бъде в тежест само за три университета у нас

Само в три български университета оценката от матурата няма да се включва при образуването на бала на бъдещите висшисти за академичната 2023/2024 гoдина . Това оповестиха от Министерството на образованието и науката /МОН/ след информация с 51 висши учебни заведения в България .

Трите университета , в които държавните зрелостни изпити няма да бъдат в тежест за оценката, са Националната академия за театрално и кино изкуство /НАТФИЗ/ , Театралният лицей „ Любен Гройс “ в София и Американският университет в Благоевград. Същото важи и за една част от специалностите в Националната музикална академия /НМА/ „ Проф. Панчо Владигеров “.

В четири висши учебни заведения няма да се организират кандидат-студентски изпити и приемът в тях ще става единствено с оценки от матура и дипломата за приблизително обучение . Това са Националната спортна академия /НСА/ „ Васил Левски “, Минно-геоложкият университет /МГУ/ „ Св. Иван Рилски “ в София, Европейският политехнически университет /ЕПУ/ в Перник и Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси /ВЗУФ/ в столицата.

Софийският университет /СУ/ „ Св. Климент Охридски “ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски стратегии. В някои от висшите учебни заведения в бала ще влизат оценките и от приемните изпити , и от ДЗИ . Така е в медицинските университети , където още от предходната образователна година, с изключение на резултатите от приемните изпити по биология и химия , в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР