Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата

...
Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една страна в Европа е неразрешена напълно използването на хартиената бяла рецепта, на всички места другаде двата разновидността действат редом. Въпреки това съществуването на хартиена рецепта не е попречило да напреднат толкоз, че потреблението на електронната да е 90%. Това сподели пред публицисти ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. Той беше участник в първия панел на форума „ Дигитално здраве “, проведен от „ Капитал “.

„ Хартиената рецепта последователно ще изживее времето си, както го изживя и кабелният телефон, само че не считам, че това може да се случи със забрани. Наличието на функционалности като електронно направление не значи, че имам възбрана да проверявам. Същото е и с електронната рецепта. Освен това към момента няма мобилно приложение за изписване на предписания и има доста мощна опозиция – 90% от лекарите и 95% от пациентите са срещу отпадането на хартиената рецепта. Въвеждането на такава смяна във враждебна среда е по-скоро причина за неуспех на електронизацията “, сподели ръководителят на БЛС.

Той добави, че до момента в който е жив най-малко един доктор, който желае да попълни рецепта на хартия, не би трябвало това право да му се лишава. „ Има лекари, които са в края на виталния си път, само че техни близки, познати, другари, набори не престават да им имат доверие и те би трябвало да продължат да имат това право да изписват “, сподели доктор Маджаров.

Председателят на БЛС разяснява и желанието на някои лечебни заведения да дадат анекса към НРД 2020-2022 на съд. „ Това е тяхно демократично право, само че аз считам, че анексът е по-скоро добър, в сравнение с неприятен. Анексът не подвига бюджетите на лечебните заведения, само че това няма да стане и с обжалването му. По-скоро бих предложил на всички сътрудници, тъй като измежду тях има доста готови, само че и такива, които са доста обратно с дигитализацията на документите си, да извърнат внимание на нещо доста значимо – август месец би трябвало да бъде цифровизирана болничната система и това би трябвало да им бъде приоритет “, сподели доктор Маджаров.

Той добави, че в Анекса е реализиран баланс. „ Ако не успееш да осигуриш изискуемите заплати, въпреки всичко ще получиш 15% нарастване при 6% повишен годишен бюджет. В момента пък е оповестена за публично разискване Наредба 3, от която се вижда, че всички лечебни заведения и действия, които са под негово финансиране, ще следват минималните ставки от 2000 лева за доктор, 1500 лева за сестра и 910 лева за санитар. Което значи, че и в психиатриите, и в Спешната помощ, и в тубдиспансерите, и в детските градини, и заплатите на медицинските сестри да вземем за пример ще бъдат доста по-високи, в сравнение с в лечебните заведения. Тогова тези лечебни заведения ще би трябвало да се замислят по какъв начин ще убедят тези хора да останат при тях “, сподели доктор Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР