”Само теоретично е възможно ВСС да открие процедура по отстраняването

...
”Само теоретично е възможно ВСС да открие процедура по отстраняването
Коментари Харесай

Нели Куцкова: Трябват законодателни промени, които да не позволяват който и да е главен прокурор да е самодъ̀ржец

”Само теоретично е допустимо Висш съдебен съвет да открие процедура по отстраняването на основния прокурор”, сподели апелативният арбитър Нели Куцкова пред вестник ”Сега”. Според нея е по-важно да не стопира полемиката за статута на основния прокурор. ”Благодарение на многото неточности, които направи, Иван Гешев улесни диалога. Видяхте предходната година невиждани митинги против него”, акцентира Куцкова.

" Не е значима толкоз самата персона, макар че нанесе доста провали, по-важно е да се мисли за законодателни промени, които да не разрешават който и да е основен прокурор, да бъде самовластник. Гешев има едно провинение - отвън обществено известните, поради което трябваше към този момент да си е подал оставката заради накърняване на престижа на правораздаването. Миналата година във връзка единната система за систематизиране на делата, той съобщи, че тя е некачествена и по тази причина в последните 5 години не е имало правосъдие в България. Представяте ли си - това го твърди основният прокурор?! Възложиха на " Информационно обслужване " да направи нова система. Сега се борави доста мъчно и постепенно с нея. И съдиите, и деловодителите плачат с кървави сълзи, като работят. Съюзът на съдиите сезира Висш съдебен съвет, само че това бе оставено без последици ", показва тя.

Не съм последовател основният прокурор да бъде избиран мажоритарно, както е да вземем за пример в Съединени американски щати. Нашата система е напълно друга. За акция са нужни пари, по какъв начин един почтен прокурор ще я финансира? Допускаме с легална поддръжка на партия или частен бизнес. Може, само че това значи и взаимозависимост ", счита Куцкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР