Само след няколко дни отбелязваме Световния ден без тютюнопушене –

...
Само след няколко дни отбелязваме Световния ден без тютюнопушене –
Коментари Харесай

Как Великобритания се пребори с пушенето?

Само след няколко дни означаваме Световния ден без тютюнопушене – на 31 май. Вредният табиет на над 1,1 милиарда пушачи по света е един от водещите фактори за преждевременна гибел в света. В България 17 хиляди души на година губят живота си поради заболявания, свързани с тютюнопушенето. Вредният табиет, трансформирал се в една от най-големите закани за публичното здраве, годишно предизвиква гибелта на над 8 млн. души по света.
Основната причина за вредата от цигарите се крие в горенето на тютюна. Цигареният пушек, който се образува, съдържа над 8000 химични субстанции, към 100 от които са потвърдено канцерогенни.
Въпреки заплахата, 64% от диагностицираните заболели с рак на белия дроб не престават да пушат, показва английският онколог доктор Питър Харпър, създател на Лондонската клиника по онкология.
Докато броят на пушачите в света се чака да се резервира до 2025 година по прогнози на Световната здравна организация, Англия се трансформира в водач в намаляването на броя на пушачите в страната.
През 2020 година Обединеното кралство регистрира понижаване на разпространяването на тютюнопушенето до 12%, което е 5% спад спрямо 2017 г.  За съпоставяне – процентът на пушачите в Европейския съюз е намалял единствено с  3 на 100 за същото интервал, а междинното разпространяване на пушенето в другите страни е 23%. Англия е и в страната с най-рязък спад на равнищата на пушене в Европа от 2006 година насам. Това сочат резултатите от последното допитване на Евробарометър за настройките на европейците за тютюневите произведения за 2020- 2021 година
Отличниците в класацията с най-ниско разпространяване на тютюнопушенето са в Европейски Съюз са Швеция (7%), Англия (12%) и Холандия (12%). България застава на второ място след Гърция (42%) по най-голям % на пушене в Европа с 38%.
Данните от Евробарометър демонстрират,  че най-сериозен триумф с намаляването на пушенето имат страните, в които пушачите биват подтиквани да преминат на бездимни алтернативи  като електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн или шведски снус.
Не е изненадващо, че Швеция е преди всичко с най-нисък % на пушачи- 7%, защото в страната са широкоразпространени тютюневи торбички за орална приложимост, така наречен шведски снус. Успехът на англичаните в битката с тютюнопушенето пък се дължи главно на прогресивните политики на Острова, който е водач в региона на намаляването на вредата посредством основаване на тласъци за прекосяване на пушачите към по-малко рискови бездимни артикули като електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн.

Остров без пушек – допустимо ли е?


Вейпингът е тематика - приоритет във Англия, като държавното управление публично си сложи за цел да трансформира страната в „ Остров без пушек “ до 2030 година Държавата сполучливо интегрира електронните цигари и устройствата с нагряване в политиките си за битка с тютюнопушенето и  намаляване на вредата.
Преходът от горими към електронни цигари стана известен в Обединеното кралство, където Агенцията по публично здраве на Англия - година в своя годишен отчет за е-цигарите означи, че вейпингът е към 95% по-малко нездравословен от пушенето и има капацитет да помогне на пушачите да откажат нездравословния табиет.  
Англичаните сполучливо ползват нововъведенията като метод да понижат вредата от пушенето и напълно неотдавна регистрираха извънреден резултат от метода си. от 64% до 79% от опитите за прекъсване на цигарите на Острова благодарение на електронни цигари са сполучливи. Пушачите на Острова са 7 млн., а потребителите на електронни цигари са към този момент над 3 милиона.
„ Пушенето към момента е водещата причина за преждевременната гибел и болести, като единствено през 2019 година във Англия умират 75 000 души от цигарите. Най-доброто нещо, което един пушач може да направи, е да спре пушенето изцяло и доказателствата демонстрират, че вейпингът е едно от най-ефективните средства за отвод, помагайки на към 50 000 пушачи всяка година да се откажат от цигарите. “, декларира професор Джон Нютон от Public Health England.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР