Само седем месеца след световната премиера в Ла Скала през

...
Само седем месеца след световната премиера в Ла Скала през
Коментари Харесай

Директно от Метрополитън опера – „Турандот“ на Пучини

Само седем месеца след международната премиера в Ла Скала през 1926 година, " Турандот " е сложена и в Ню Йорк. По това време към този момент шедьоврите на Пучини – " Тоска ", " Мадам Бътерфлай " и " Бохеми " са съществени в репертоара на театъра. От друга страна " Момичето от запад " и " Триптих " са показани за първи път точно в Метрополитън, тъй че Пучини явно е имал особено място в сърцето на американската аудитория още приживе. Първата режисура на " Турандот " е обилна и луксозна, както и последната. Самата опера, сякаш не допуска различен тип сполучлив режисьорски прочит. Според първите рецензии зад океана – " Това е опера, в която, и окото, и ухото би трябвало да бъдат погълнати еднообразно ".

Наричат я – " италианското фентъзи в баснословен Китай, с грандиозни дворцови подиуми и героични гласовити артисти. "


Първата режисура в Мет е събрала 650 души на сцената, с изключение на основните реализатори. В контракта с издателя на Пучини, Рикорди, се показва Тулио Серафин за диригент на премиерата. Знаменитият италианец стартира тук още през 1924 година като основен диригент на италианския репертоар. Виенската дива Мария Йерица, която пее за първи път в Метрополитън пет години по-рано, трансформира ролята в своя запазена марка. Не слиза от сцената цели четири сезона. Достойният ѝ сателит е Джакомо Лаури-Волпи. Турандот на Йерица се помни и с още нещо – големият и тежък 6-метров шлейф на костюма, който певицата самоотвержено " понасяла " във всеки театър.

Вероятно компликацията по намиране на почтени за функциите артисти оправдават 30-годишното неявяване на заглавието от сцената в Ню Йорк след първичния възторг. Това са и годините на Голямата меланхолия и Втората международна война, които също не подготвят към сходно разсипничество.
Голямото завръщане на " Турандот " в Метрополитън е през 1961 година също с луксозна режисура и още по-разкошни артисти – Биргит Нилсон и Франко Корели. Двамата остават в историята на театъра с 54 пъти Калаф за Корели и 52 пъти Турандот за Нилсон за 15 години непрестанен триумф. Техен диригент на премиерата е друга легенда, Леополд Стоковски, който дебютира с " Турандот " в Метрополитън и 12-е осъществявания през 1961 година ще бъдат единствените, които той дирижира тук в дългата си и богата кариера.


През 1987 година идва време за нова режисура на " Турандот ", която се възползва от доста усъвършенстваните механически благоприятни условия на новата сцена, открита през 1966 година Режисьорът е Франко Дзефирели. Отново богата, цветна и грабваща окото. Турандот на Дзефирели се трансформира в шоуто, което би трябвало да се види в Ню Йорк, в наложителна атракция. Вече 35 години и над 200 осъществявания възхищението не стихва. Джеймс Ливайн, артистичният шеф на Мет през 1987 година, дирижира мощен актьорски състав на премиерата – Ева Мартон в основната роля и Пласидо Доминго като Калаф. Актьорите през тези години се сменят постоянно, само че също стопират дъха – Гена Димитрова, Мария Гулегина, Гуинет Джоунс и Нина Стеме в основната роля; Марсело Алварес, Марчело Джордани и Лучано Павароти като Калаф; Анджела Георгиу, Анита Хартиг и Тереза Стратас като Лиу.


Най-новото възобновление е от есента на 2019 година с Кристин Гьорке – Турандот, Юсиф Айвазов – Калаф и Елеонора Бурато като Лиу, под диригентската палка на музикалния шеф Яник Незе-Сеген.

През 2022 година в ролята на Турандот е украинката Людмила Монастирска (заместила Анна Нетребко), южнокорейската звезда на Метрополитън Йонхун Лий е Калаф, албанското сопрано Ермонела Яхо – Лиу и ветеранът Феручо Фурлането – Тимур. Диригентът е Марко Армилиато.

Спектакълът ще се предава непосредствено по стратегия " Христо Ботев " на 7 май от 20 часа.

Снимки: Кен Хауърд / Мет Опера
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР