Само с 8 гласа повече номинацията на Деница Сачева за

...
Само с 8 гласа повече номинацията на Деница Сачева за
Коментари Харесай

Сачева избрана на косъм за социален министър

Само с 8 гласа повече номинацията на Деница Сачева за нов обществен министър мина в Народното събрание през днешния ден. Тя заменя на поста Бисер Петков, чиято оставка беше поискана и призната преди дни от премиера Бойко Борисов. Понастоящем, Сачева е зам.-министър на образованието, а в предходното държавно управление на ГЕРБ беше и зам.-министър на труда и обществената политика. След бурни диспути, траяли над 2 часа „ За “ новото предопределение гласоподаваха 114 народни представители, а „ срещу “ 106.

Кандидатурата в Народното събрание беше показана от вицепремиера Томислав Дончев. Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Атака " бяха най-категорични в опълчването си на препоръчаната кандидатура и категрично обявиха, че няма да поддържат Сачева за министър. " Атака " и Българска социалистическа партия разкритикуваха неналичието на претекстове за освобождението на Петков, само че и се оповестиха против самата персона на бъдещия министър.

Заради фотоси със сирийски жители, след това изгонени от ДАНС, Десислав Чуколов попита: „ Ние обществен министър за бежанците ли ще имаме или за българите? “ Той разгласи, че депутатите от „ Атака “ ще гласоподават срещу нея, а може да размислят, в случай че тя анулира Закона за обществените услуги. Националистите желаеха Деница Сачева да отговори на въпроса дали ще стартира Истанбулската спогодба, на която е бранител.

„ В последна сметка, ние ще изберем министър, за който не е имало турско иго, а османско наличие “, заключи Драгомир Стойнев, зам.-шеф на парламентарната група на левицата, откакто изреди всички рецензии за липса на промени в обществената сфера.„ Няма да имате право да се представяте като борци против джендър идеологията, тъй като подкрепяте един от най-ярките на джендър иделогията “, предизвести и сътрудника му Георги Гьоков.

От Движение за права и свободи не икономисаха острите си рецензии първо към процедурата и спешността, с която дневният ред на Народното събрание се трансформира, а по-късно и опазиха Бисер Петков от хулите, че не бил свестен от сътрудниците му министри.

„ Министър Петков приказва на експертен език, неговите сътрудници най-вероятно не са разбирали неговия език. Смяната на правила – „ стани да седна “ няма да реши проблемите. Социалното разслоение е това, което нервира всички български жители “, разяснява ръководителят на обществената комисия в Народно събрание и народен представител от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов.

„ Някой приказва мощно и вика, когато няма какво да каже “, отвърна на рецензиите вицепремиерът Томислав Дончев.

„ Министър Дончев да не прави забележки като класен началник “, опонира му Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия. Бившата директорка на 25 СУ в София подсети какво е работила Сачева като зам.-министър на образованието. „ Учителите най-добре знаят каква тежест имат на гърба си, тъй като това е промяна, и първоначално трябваше да има основа на тази промяна. Имаме липса на ресурсни учители. имаме липса на психолози. Нямаме кабинети, нямаме уместно съоръжение Ако в този момент бъде определена, може би пък ще задейства обществените чиновници, с цел да оказват помощ на учителите ", разкритикува работата й в ресора на МОН.

Валери Симеонов възприе промяната на министерския пост като нещо напълно обикновено. „ Защо е тази нервност? Този негативизъм, това отричане? Имам възприятието, че избираме Папа! Не му вменявайте да прави огромни, космополитен злодейства като Дарт Вейдър! “, възкликна водачът на НФСБ в отбрана на Сачева.

„ Дебатът за промяна на министри е като дебата за избиране и събаряне на кабинет - да го кажа на тези които въобще не са в час и няма по какъв начин да влязат в час. Преди всичко е политически. Прави ли ви усещане, че в този мандат най-вече са митингите в този бранш. Защото няма фокус на промените. Реформите са на правилото - има митинг, одобряваме, вършим нещо “, съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев и настоя да се чуят аргументите за оставката на Бисер Петков.

„ Вчера се появи прессъобщение, че в 12 часа новият министър ще приема поста. 12 часът мина, оправете си часа “, включи се в дебатите и Корнелия Нинова. Тя укори ръководещите, че потъпкват парламентаризма, откакто са били толкоз сигурни, че към избрания час Деница Сачева към този момент ще е определена за министерския пост. Нинова съобщи, че в проекторешението няма претекстове и прикани всеки един от присъстващите министри да излезе и да изясни за какво не може да работи с Бисер Петков. „ Това е 8-ма министерска промяна. Половината кабинет е заменен за 3 години. Това значи несръчност “, пресметна Корнелия Нинова.

От парламентарната естрада Деница Сачева се опита да се отбрани от нападките, идващи от няколко страни и дефинира получените рецензии като „ дезинформационна акция, направена в нейна чест “.

„ Социалната политика е сложна политика, която наложително би трябвало да включва знания в региона на обществената сфера, финансите и опазването на здравето. Смятам, че имам нужния опит, в това число и административен “, изясни Деница Сачева.

„ По отношение на Истанбулската спогодба към този момент има решение на Конституционния съд. Аз съм за обичайното семейство “, сподели още Сачева. Тя разгласи, че обществената политика би трябвало да сплотява хората, а не да ги разединява. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР