Само Румъния е по-напред от нас в зловещата статистика за

...
Само Румъния е по-напред от нас в зловещата статистика за
Коментари Харесай

Мрем като мухи на пътя! 2017-а взе 682 жертви

Само Румъния е по-напред от нас в злокобната статистика за жертвите на войната на пътя. 682-ма души са починали през 2017 година, с 40 по-малко от 2016-та регистрира вътрешният министър Валентин Радев на кръгла маса в Бургас за новия Закон за придвижване по пътищата и готвените 2 други закона - за участниците в пътното придвижване и за пътните транспортни средства. " Умираме като мухи по пътищата. Като майка на 2 деца желая да бъда сигурна, че повече няма да четем черни статистики и нашите близки да умират по този неправилен метод.

Искам да бъда сигурна, че когато се отделят пари от бюджета на страната, те ще отидат за това българските жители да живеят на несъмнено място по заслужен метод ", разгласи Дияна Русинова от Института за пътна сигурност. " Разбирам вашата емоционалност, само че ние се борим за всеки живот. Това целят и измененията, които предлагаме ", отвърна й министър Радев и продължи: " Не съм удовлетворен от това, което виждам, непрекъснато го обсъждаме, в това число и при премиера. Не може да не престават да умират толкоз хора по пътищата. И търсим метод, какво ли не направихме, увеличихме два пъти санкциите за превишена скорост. Резултатът обаче не е доста добър. Вярно, отчитаме минус 40 жертви по отношение на същия интервал на миналата година, само че това не е задоволително.

След като не е единствено до наказванията, взехме решение - дано да разпределим отговорностите. Не Министерство на вътрешните работи да е отговорно за всичко, а да е ясно защо дават отговор министерството на превоза, Министерство на регионалното развитие, на опазването на здравето и на образованието, тъй като е ясно, че водачите са една от главните аргументи за произшествията ". На разискването участваха и зам.-министърът на превоза Ангел Попов, началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски, основният секретар на ИА “Автомобилна администрация ” Дамян Войновски, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас комисар Калоян Калоянов, специалисти от КАТ и други " Нас никой не ни е потърсил за мнение. Не е необходим нов закон, а Кодекс на закона за придвижване по пътищата, който да обхване всички нормативни актове. Какво се прави в този момент? Плаща се на едни специалисти в свободното си време да съчиняват закони. Има несъгласия сред закона за придвижване по пътищата и закона за участниците в пътното придвижване, някои оферти опонират на Конвенцията за хората с увреждания ", разяснява Михаил Попов от фондация " Безопасни улици от Валя ".

Той риторично попита министър Радев може ли да подсигурява, че в този момент съставът на Пътна полиция реализира първокласен надзор по пътищата. Попов разяснява проблемите, свързани с пешеходците и хората с увреждания като участници в пътното придвижване. Той самият е татко на дете с увреждания, а неговата племенница Валентина на 14 година бе убита на пешеходна пътека в Бургас, след което родителите ѝ сътвориха известната през днешния ден фондация " Безопасни улици от Валя ".

Според Попов е най-добре даэсе сътвори обединен орган, в който да влязат специалисти от всички министерства и институции, имащи отношение към придвижването по пътищата, и той да реши какво би трябвало да се направи. “Сега отговорността е размита ", счита той, представен от " 24 часа ". Представители на автоинструкторите подчертаваха върху проблемите и потребността от рационализиране на процеса за образование на бъдещите водачи и настояха Министерството на образованието да вземе по-активна роля в политиките за пътна сигурност. " Законът за пътните транспортни средства също съдържа доста нови моменти. Един автомобил първо ще се ревизира за техническа редовност и единствено тогава ще бъде регистриран. Ще бъде основан нов указател на пътните транспортни средства, който да надгради съществуващия указател на МПС-та, минали механически обзор ", изясни Дамян Войновски, основен секретар на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Затяга се и търговията с авточасти втора ръка. Търговците на такива ще би трябвало да бъдат регистрирани, с цел да се знае произходът на предлаганите авточасти. Ако бъдат засечени авточаси втора ръка без открит генезис по автосервизите, ще се постановат наказания, изясни депутатът и член на транспортната комисия в Народно събрание Иван Вълков. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР