Само при два лота от магистрала Тракия - от Стара

...
Само при два лота от магистрала Тракия - от Стара
Коментари Харесай

Десетки сантиметри липсват от магистрала Тракия - в пари е десетки милиони

Само при два лота от автомагистрала " Тракия " - от Стара Загора до Нова Загора и от там до Ямбол, липсват десетки сантиметри от градивно изискуемото на пътното платно. И това приказва единствено количестветото проучване на проби от единствената ни подготвена автомагистрала.

Тепърва ще се изследва качеството на вложените материали. 

Леглото на пътя към този момент е мокро и то предвещава нови компрометирания, както и не е известно кой ще поеме ремонта - и двата лота са пуснати в употреба през 2012 година и към този момент са отвън гаранция.

Това са единствено някои от нещата, които изнесоха на взаимна конференция министърът на благоустройството Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Арх. Шишков изреди цифри от взети ядки (проби) - където при заложени общо 1,2 м дебелина на пътя и 220 мм общо на асфалтовото покритие, са полагани доста по-малко. А целият път на места е " висок " 88-89 см вместо 1,20 м.

Първият лот, за който се приказва през днешния ден, е на стойност 4,335 млн. на километър, а вторият - 3,753 млн./км.

Шишков обърна внимение, че единствено строителният контрол на правата до Ямбол е имал контракт за над 1 млн. лева И му е необичайно по какъв начин по този начин си взел 1 млн лева за контрол, а не си видял, че автомагистралата се построява с по 30-40 см по-малко - по вертикала.

Друга ядка, показана през днешния ден пред публицистите, демонстрира че асфалтът е 164 мм, при заложени 220 мм по план.

" Очевидно има проблем и с качеството на материалите: имаме овлажняване на леглото на пътя – на самата конструкиця, на самия път ", разясни Шишков.

Той повтори, че проучването им към този момент е единствено количествено - още се чакат качествените анлизи какво е влагано в аутобана.

И пресметна:

Ако на първия лот липсват 17,5% от пътя, трансферирано в пари - това е 21.6 млн. лева В другия лот липсват 12,5 % от пътя трансферирано в пари - 17,5 млн. лева. Това е единствено количествено – не и качество!

Загубите са 40 млн. само че те са доста по-големи, тъй като този път ще би трябвало да бъде главно ремонтиран ", разгласи районният министър.

" Интересно е защо този разбор, който ние направихме, никой различен не го е правил ", сподели още той.

А сътрудника му Демерджиев акцентира:

" Състоянието на тези два лота дава отражение върху това, което се случва по пътищата! "

И той попита - по какъв начин по този начин нито една институция " не е намерила сили и храброст, и нужда да ревизира какво е вложено в " Тракия ".

Шишков даде образец и с различен " номер " на предходните управляващи - като " настоящи " поправки са се възлагали неща, които имат всички присъщи признаци на главен ремонт.

Показа фотоси от пътя Юндола-Лъки, където " настоящият " ремонт съставлява чисто нов път, освен това с раширение от 1 метър. Тези съществени поправки са без нужните разрешителни и стартиране в експоатация.

" Освен доста финансови въпроси той задава и други въпроси - този път по какъв начин е построен какъв брой ще може да го употребяваме ", даде премир Шишков.

47 плана по думите му са пуснати, като е било напълно ясно още при възлагането, че ще се прави главен ремонт. Общо 284 км са направени по този начин, счита шефът на Министерство на регионалното развитие.

18 обекта или общо 282 км пък са минати като „ настоящи “, само че с признаци на съществени поправки

Дори на Тракия е юридически сякаш „ настоящ ремонт ", който е главен - но без позволение за градеж и без позволение за прилагане.

Демерджиев подсети познатата " скица ": държавната " Автомагистрали " получава поръчката инхаус, тя обаче сключва с частни сдружения контракти " за доставка на материали и наем на техника ". Сключвайки контракт за наем, се губят гаранциите.

А парите се разплащат и се изпаряват по верига от компании. Така и той - като предшественика си Бойко Рашков, даде образец, че единте пари са проследени до хотел.

" Аз не мисля, че тези средства, вложени в градежа на хотела някога могат да бъдат употребявани за градежа на Автомагистрала " Хемус ", сподели Демерджиев.

Той се зачуди за какво ревизионни производства, предоставени още през лятото на 2021 година - които би трябвало да проследят парите, още не са подготвени.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР