Само преди месец финансовия министър Владислав Горанов и Гинка Върбакова

...
Само преди месец финансовия министър Владислав Горанов и Гинка Върбакова
Коментари Харесай

Държавата вече не иска да купува ЧЕЗ, само ще контролира

Само преди месец финансовия министър Владислав Горанов и Гинка Върбакова оповестиха желанието на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
CEZ ще излезе на годишна облага от 389 млн. евро при продажба на българските активи

Компанията се надява да завоюва и арбитражното дело против България
21 мар 2018
" Инерком " подаде документи в Комисия за защита на конкуренцията за договорката с CEZ

Решението се чака до 25 работни дни
14 мар 2018
Парламентът образува комисия за договорката с CEZ

ГЕРБ изненадващо поддържа концепцията на Българска социалистическа партия
14 мар 2018
Три разновидността и едно решение за ЧЕЗ

На процедура единственото положително решение е регулаторите да откажат договорката.
9 мар 2018
" Monika Yosifova " провокира политически кавги

ГЕРБ атакува Българска социалистическа партия, социалистите отхвърлят да носят отговорност, а Моника Станишева не желае да бъде замесвана в договорката с ЧЕЗ
8 мар 2018
Държавата в ЧЕЗ: Скъпо и съвсем невероятно включване

Национализацията наподобява малко евентуална. Сделка с страната е нежелана от чешкия продавач и нездравословна за данъкоплатци и консуматори
8 мар 2018 Правителството за следващ път смени позицията си във връзка продажбата на българските активи на CEZ. От първичното заявление, че това е частна договорка и страната не може да се меси, се мина през обвинявания, че с нея се готви интрига против държавното управление, стигна се до решение за национализация при започване на март и в този момент отново се връщаме в изходна позиция. " В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че присъединяване на страната е нецелесъобразно, не бихме взели участие в такава договорка ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред краткотрайната парламентарна комисия, която изследва договорката.

Според Горанов страната има задоволително механизми за надзор на законодателното ниво, тъй че " не е належащо българската страна да придобива и има активи на сдружението по тази договорка ". Тоталното превръщане на позицията бе стимулирано с правото на предписание с частна благосъстоятелност и отбраната на капиталовия климат в България. " Дали договорката ще се осъществя или не, е отвън регулаторните функционалности на страната. Нямаме желание като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни връзки ", сподели още министърът.

Новината, предстоящо, провокира остра реакция от опозицията. " Как по този начин, тогава беше оправдано, а през днешния ден към този момент не е? Какво се промени? Нещо се случва зад тила на хората. Или тогава ги излъгахте, с цел да приспите гнева им от задкулисието? Днешното скриване на Борисов от комисията и изказването на министъра на финансите потвърждават тезата ни, че държавното управление стои зад нечии неразбираеми ползи, които ще придобият една трета от доставките на електрическа сила. Кой взе решение страната да не взе участие? Правителството или Борисов еднолично? ", попита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Междувременно основният прокурор Сотир Цацаров изнесе данни за преписки и досъдебни производства, в които са забъркани имената на Гинка и Славчо Върбакови, само че няма открити техни нарушавания.

Какво сподели Горанов

Финансовият министър напомни, че откакто се е появила първата информация за подписването на прелиминарен контракт сред CEZ и " Инерком " е имало остра публичната реакция и се е задавал въпросът: Къде е ролята на страната в една сходна договорка? Това, по думите на Горанов, е предизвикало министър председателят Борисов и членове на държавното управление да предизвикват среща със притежателя " Инерком " Гинка Върбакова, на която са поискали информация за договорката и дали е допустимо българската страна да стане част от тази договорка. " Тогава не сме обсъждали съответни способи или запаси, които е са нужни за включване на страната ", изясни още той.

От думите на финансовия министър се разбра още, че без значение от изразеното единодушие на Гинка Върбакова да допусне страната в договорката, в договорът сред " Инерком " и CEZ има уговорка, която не разрешава на купувача да трансформира акционерната си конструкция за интервал от 5 години след приключването на договорката. В този смисъл присъединяване на страната е на практика невероятно без развалянето на предварителния контракт. А за това има съществени неустойки.

По мотив няколкото изказвания на шефове на CEZ, че през последната година неведнъж са предложили на страната да изкупи бизнеса им Горанов изрично съобщи, че такива публични оферти не е имало. " На мен не мие известно, който и да е представител на страната да е водил такива диалози. Ако чехите настояват сходно нещо следва да го потвърдят. В противоположен случай мога да предположа, че се пробват да заздравят своята позиция в разногласието с България, който водят във Вашингтон ", разгласи той.

С мисъл за вложителите

Според Горанов намесата на страната или даже опитът за блокаж на договорката може да се преглежда като реквизиция на частната благосъстоятелност. " Подобно нещо в една правова страна, членка на Европейски Съюз, е недопустимо " " съобщи той. Министърът на финансите и депутатите от краткотрайната комисия се сплотиха към мнението, че такава интервенция, с изключение на всичко друго може да докара до нови арбитражни каузи против България. По всичко проличава, че ще секнат и всевъзможни опити с смяна в законодателството по някакъв метод да се попречи на тази договорка. " Ако с дейности или бездействия, българските управляващи, попречат на някой да се разпореди със своето имущество, без това да е било авансово ясно, когато е реализирана инвестицията, това може да се употребява като мотив за дело ", безапелационен е Горанов. Според него политиците би трябвало да бъдат доста деликатни в изявленията си до каква степен публичния интерес би трябвало да бъде защитаван в едни частно-правни връзки, с цел да не излезе най-после, че обществото ще пострада повече.

Партенка с финансирането

По време на съвещанието за първи път обществено бе прието, че получената от Чехия информация за финансирането, което ще употребява " Инерком " (участието на ББР, ПИБ, " Уникредит Булбанк " и две офошорни фирми), не е настояща. Финансовият министър в прав текст съобщи, че има разминаване сред получения от премиера Борисов документ, който по-късно бе импортиран в секретното деловодство на Народното събрание, и последвалите данни от службите. " Това е работен документ, хвърчащ лист хартия, основан някъде от някого в хода на договарянията, който, по информацията с която разполагам, от дълго време е неактуален - доста преди изпращането му в България. Аз не виждам на този лист хартия съществено ", сподели Горанов.

Ферари и проведена незаконна група

В съвещанието на краткотрайната комисия за ЧЕЗ взе участие и основния прокурор Сотир Цацаров, който изнесе данни за инспекции, свързани с Гинка и Славчо Върбакови. Оказва се, че към този миг против тях не се водят каквито и да е преписки и досъдебни производства. В предишното обаче имената им са били забъркани в няколко инспекции на прокуратурата.

Най-общо Върбакови се явяват в производства за следствие на мениджмънта на сдружението " Хипо Алпе Адриа Лизинг " ООД - дъщерна компания на австрийска компания. Разследването обаче не е било против тях, а против мениджмънтът на българското сдружение. Поводът е бил подписване на неизгодни контракти. Всички те са прекъснати. Имало е и едно следствие против незнаен причинител - във връзка с лек автомобил " Ферари " на стойност 152 хиляди лева, за който е имало контракт за лизинг на името на Гинка Върбакова. То също е прекъснато през 2014 година

По-интересното е, че Славчо Върбаков, е бил разследван през 2014 година и като част от проведена незаконна група от 8 индивида за данъчни измами. Но във връзка с него, Цацаров изясни, че наблюдаващият прокурор е прекратил производството. За останалите 7 лица е импортиран обвинителен акт от профилираната прокуратура.

" Преценка дали договорката сред " Инерком " и CEZ е законна може да се прави от нас единствено в случай че са налице данни за закононарушение. В противоположен случай всичко друго е интервенция в търговски връзки сред частно-правни субекти ", съобщи още основният прокурор
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР