Само подкрепа на актуализацията на двата бюджета - на Държавното

...
Само подкрепа на актуализацията на двата бюджета - на Държавното
Коментари Харесай

Без актуализация на бюджета, пенсиите ще се увеличат само с 6,1 процента от 1 юли -

Само поддръжка на актуализацията на двата бюджета - на Държавното публично обезпечаване и на държавния бюджет, може да подсигурява плануваното нарастване на пенсиите на две стъпки – от 1 юли - с 10 %, плюс прибавяне на сумите от 60 лв., които се получават като коронавирус добавки до края на юни, както и заложеното от 1 октомври.

Това стана известно от изявление на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков в предаването „ Защо, господин министър? “ на БТВ.

С плануваните ограничения се залага междинната пенсия да се усили с 23 % от 1 юли и да стане 666 лв., а от 1 октомври с 33 % и да стане – 718 лв..

По думите му упованията на българите са такива в условия на инфлация и няма по какъв начин да им се изясни, че някой „ политически се запъва “.

Неслучайно общият бюджет се назовава консолидирана бюджетна рамка и там всички параметри зависят един от различен - няма по какъв начин да се одобри актуализацията на бюджета на ДОО, без да бъде признат огромният бюджет, сподели Гьоков. Той уточни, че приемането на актуализацията на държавния бюджет подсигурява случването на прехвърлянията към ДОО, които ще обезпечат изплащането на пенсиите в посочения размер до края на годината.

Единият вид е да не се одобри нищо – тогава пенсиите ще се усилят с 6,1 % от 1 юли, както е заложено сега, ще отпадне и Ковид добавката към пенсиите.

Ако бъде признат бюджетът единствено на ДОО, без да бъде признат огромният, тогава е допустимо пенсиите да се изплатят в повишен размер с 10 %, плюс 60-те лв., само че единствено в границите на месец -два, без да е обезпечено заплащането им до края на годината, добави общественият министър.

Георги Гьоков съобщи, че ще призове парламентарната група на Българска социалистическа партия да търси поддръжка от всички партии, защото този бюджет е предстоящ от българите. „ Няма проект Б, проект Б е нарастване единствено с 6,1 % и отпадане на коронавирус добавката. Трябва да постъпим отговорно към българите, такова нарастване на пенсиите е належащо “, съобщи Гьоков.

„ Не виждам логичност във време на рецесия да се желаят повече пари за пътища, в сравнение с за обществена политика “, съобщи Гьоков.

Той уточни, че по-голямата част от актуализацията на бюджетите е била поддръжка от обществените сътрудници на тристранка, като рецензиите са били, че се поддържат и групи, които могат да се оправят сами с рецесията. По думите му до известна степен тази рецензия е основателна, по тази причина в общественото министерство се вземат ограничения в бъдеще да се разграничат групите, които се нуждаят, от тези, които не се нуждаят от поддръжка, тъй като сега те не могат да се разпознават.

До момента прехвърлянията от централния бюджет към ДОО са били към 41 %, в този момент ще станат малко над 44, като е имало интервали и над 50 %, означи общественият министър.

Той счита, че оцеляването на кабинета ще е мъчно, само че не невероятно. По думите му сътрудниците няма по какъв начин да се предадат не поради себе си, а поради хората, които чакат да бъдат подкрепени по време на рецесията. „ Във времена на рецесия никой няма предпочитание да ръководи, изключително в региона на обществената политика, където " колкото и да направиш, все е малко “, съобщи министърът.

Гьоков уточни, че е участвал на съвещанието на Министерски съвет, когато са си тръгнали министрите на Има Такъв Народ, като Гроздан Караджов в началото е споделил, че бюджетът не е обсъждан с тях. Това, по думите на обществения министър, не е правилно, защото той персонално е участвал на няколко ескпертни съдружни съвета, в които бюджетите са били обсъждани с всички съдружни сътрудници.

Попитан какъв брой министерски кресла желаят от Българска социалистическа партия, Гьоков сподели, че не желаят нито едно, желаят тези места да бъдат попълнени с хора, които са специалисти, които могат да организират политики по време на рецесия. Решението ще бъде взето на лидерски съдружен съвет, а когато бъдат препоръчани, тогава ще ги обсъдим и в партията, добави общественият министър.

Той предвижда, че Българска социалистическа партия ще удвои депутатите в идващия парламент – от 26 на 52.

Попитан какъв брой дни остават на кабинета " Петков ", Гьоков сподели, че песимистичната прогноза е – до края на годината. Оптимистичната – до края на мандата. Хоризонтът са локалните избори - в случай че на локалните избори обединението успее да излъчи единни претенденти, да вземе по-голяма част от огромните градове и дребните обитаеми места, ще придобие самочувствие и би могла да изкара до края на мандата, сподели министър Гьоков-.

По думите му оптимизмът му е поради българите, които чакат смяната. Трябва да се даде късмет на някой да я направи, съобщи министърът на труда и обществената политика.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР