Само няколко дни след медиен скандал, в който наред с

...
Само няколко дни след медиен скандал, в който наред с
Коментари Харесай

Не искаме да сме мегафон на правителството. Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Само няколко дни след медиен скандал, в който наред с обвиняванията в цензура беше намесено и името на премиера Джорджа Мелони, италианската държавна медийна група RAI разгласи 24-часова стачка идната седмица.

Като част от аргументите за недоволството са посочени точно опити за политически напън и цензура.

" Задушаващият надзор върху работата на публицистите дружно с опитите RAI да бъде сведена то мегафон на държавното управление, неналичието на бизнес проект, дефицитът на фрагменти, отводът за обществена селекция на публицистите са измежду главните претекстове за митинга, " показват уредниците.

Журналистите и останалите чиновници са оповестили, че стопират работа за 24 часа от 5,30 ч.сутринта на 6 май, понеделник.

Между 10 и 13 ч. същия ден са проведени и митинги пред районните представителства на RAI.

Представителите на задграничните медии са поканени на специфична конференция, в която ще взе участие и телевизионната водеща Серена Бортоне.

Нейното име нашумя след при който управлението на малкия екран не позволи да бъде произнесен антифашистки монолог на италианския публицист и публицист Антонио Скурати във връзка 25 април, отбелязван в страната като Деня на избавление от фашизма.

Тогава Скурати упрекна RAI, че е отказала да излъчи негова авансово записана тирада в предаването " Chesarà " ( " Какво ще стане " ), тъй като съдържала рецензии към кабинета на Мелони и декларира, че партията ѝ " Италиански братя " вместо да се разграничи от профашисткото си минало, пренаписва историята ".

Ръководството на малкия екран отхвърли да става дума за цензура, а за прекомерно висок хонорар, пожелан от Скурати.

В разногласието се намеси и Джорджа Мелони, която също разгласи, че от малкия екран просто са отказали да платят хонорар от 1800 евро на писателя. Във Facebook тя разгласява и текста на речта, " с цел да могат италианците сами да преценяват защо става дума ".

Воденото от нея държавно управление обаче нееднократно е било упреквано, че се намесва непосредствено в политиката на публичната телевизия.

Европейската комисия наскоро също разгласи, че разпочва свое следствие за това употребявани ли са публичните медии като " мегафон " на ръководещите партии преди европейските избори.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР