Само една от всеки 10 обществени статуи в Дания е

...
Само една от всеки 10 обществени статуи в Дания е
Коментари Харесай

Дания иска повече статуи на жени

Само една от всеки 10 публични скулптури в Дания е на дами - цифра, която министърът на културата на страната дефинира като " изцяло безумна " и даде обещание да направи повече.


Министерството на културата заяви на Агенция Франс Прес, че на комисия ще бъде предоставено да изготви лист на значими, само че подценявани дами в датската история и да даде рекомендации за нови скулптури в тяхна чест.

" От 321 скулптури и бюстове в градските региони единствено 31 съставляват дами, а в Копенхаген има повече скулптури на митични същества, в сравнение с дами. Това е изцяло безумно ", съобщи министърът на културата Якоб Енгел-Шмит в изказване.

" Наистина ли това е обликът, в който би трябвало да израсне идващото потомство? ", попита той.

През септември 2022 година къса галерия навън в центъра на Копенхаген изложи на показ 50 празни пиедестала, с цел да илюстрира неналичието на дами, показани в общественото пространство.

Организаторите показаха и имена на дами, които съгласно тях би трябвало да бъдат почетени, измежду които писателката Карен Бликсен (1885-1962), художничката Лили Елбе (1882-1931), една от първите транссексуални дами в страната, подложила се на интервенция за промяна на пола, и изследователката от XVI в. Софи Брахе.

Министерството на културата съобщи, че към момента не разполага с рекомендации кои дами заслужават скулптури, нито какъв брой от тях би трябвало да бъдат издигнати. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР