Само десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля

...
Само десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля
Коментари Харесай

Скопие заличи втори български клуб

Само десетина дни откакто закри Българския клуб в Битоля „ Иван Михайлов “ министърът на правораздаването на районен съд Македония издаде заповед за заличаването на Българския клуб " Цар Борис Трети " в Охрид, съобщи БГНЕС.

И двете сдружения на локалните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното изтриване става след ремонти в закона, които влизат в действие със задна дата.

Днес следобяд министърът на правораздаването Кренар Лога подписа решение за закриване на Българския клуб " Цар Борис III " в Охрид.

Ходът идва след мнението на Комисията за приложимост на имената, която преди два дни даде негативно мнение за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният указател, който би трябвало да изтрие името от системата по-късно решение.

„ Комисията за приложимост на персонални имена счита, че възможното наименуване на сдружението с такова име провокира напрежение и непоносимост измежду цялото македонско общество. В обяснението Комисията показва, че той е виновен за закононарушения, осъществени по време на българската окупация на Македония през Втората международна война, по време на които са премахнати стотици жители. Особено се акцентира мнението, че неговото съдействие и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко виновни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на гибелта Треблинка “, се споделя в публично изказване.

Репортерът на БГНЕС от Скопие акцентира, че новината за заличаването на Българския клуб от Охрид първо е оповестена от проруската и просръбска извънредно лява групировка „ Левица “.

Точно тази групировка на 6 октомври предходната година публично изиска закриването от страна на Прокуратурата в Охрид на Културния клуб „ Цар Борис Трети “.

Агенция БГНЕС напомня, че против клуба имаше пукотевица с огнестрелно оръжие, по знамение нямаше потърпевши. До момента няма информация, че причинителите се търсят.

БГНЕС напомня също, че по-рано това се случи и с битолският клуб " Ванчо Михайлов ", който към този момент е премахнат от регистъра на сдруженията.

За тези ходове българският държавен глава реагира бурно и разгласи тъжби до интернационалните съдилища, само че и че ще бъде известена Европейската комисия. Българската оценка е, че това е израз на изтощение и суматоха от македонска страна.

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше признат по съкратена процедура през ноември 2022 година, българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или в противоположен случай са изправени пред разпродажба. Срокът за подаване на настояването изтече на 16 февруари.

Съгласно измененията в Закона за сдруженията и фондациите се не разрешава на цивилен сдружения, фондации и политически партии да употребяват имена, прякори, псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм, геноцид, Третия райх и други Законът се ползва и за към този момент регистрирани сдружения и фондации и планува, че тези, които не работят според посочените промени, ще бъдат заличавани от регистъра след решение на министъра на правораздаването.

Миналата седмица македонските управляващи взеха невиждано решение и заличиха от Централния указател българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля, напомня БГНЕС. Централният указател оправда мярката с решението на Министерството на правораздаването от 17 март.

Българският клуб е основан от локалните македонски българи преди три години. На неговото публично разкриване предишния април участва тогавашният министър председател Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и тогавашният посланик №1 и настоящ зам.-министър на защитата Теодора Генчовска. Само месец по-късно клубът бе опожарен, а на виновника му се размина с условна присъда. През последните две години в РСМ се води груба антибългарска и антиевропейска агитация, на която нито управляващите, нито опозицията се опълчват.

На 19 януари 2023 година в Охрид грубо бе пребит секретарят на Българския клуб " Цар Борис III " Християн Пендиков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР