Само ден след като прокуратурата пробва да се оправдае със

...
Само ден след като прокуратурата пробва да се оправдае със
Коментари Харесай

Божков отново попита прокуратурата къде му е ритонът

Само ден откакто прокуратурата опитва да се оправдае със за съответни негови обвинявания, намиращият се в Дубай предприемач още веднъж попита къде му е ритонът.
" Вчера Прокуратурата сподели част от нелегално заграбените от нея артефакти на медиите. Всички присъстващи публицисти са инструктирани да снимат избран ритон. Нека Гешев и компания да кажат ясно и тъкмо това ли е ритонът, който бе препоръчан на свободния пазар преди 5 месеца. Ако е той – добре. Ако не е – къде е ритонът? P.S.: Къде е останалата част от сбирката? ",.
 Прокуратурата сподели по какъв начин се съхранява сбирката на Божков (ВИДЕО) Прокуратурата сподели по какъв начин се съхранява сбирката на Божков (ВИДЕО)
Специализираната прокуратура ще изиска подпомагане от учени и самостоятелни експерти с интернационално самопризнание в региона на археологията...
В четвъртък Прокуратурата опита да се отбрани от изказванията на предприемача Васил Божков, че един от ритоните от неговата сбирка е предлаган на свободния пазар, до момента в който се води конфискуван по следствията против него.
В публично известие в този момент, държавното обвиняване демонстрира фотоси и видео от открити и конфискувани от предприемача артефакти. На няколко от подбраните фотографии явно се натъртва на ритоните, без обаче да се показва дали измежду тях е тъкмо този, за който Божков твърди, че се продава в чужбина.
Намиращият се в Дубай предприемач на няколко пъти отваря тази тематика. Преди два месеца той написа: " Все още никой от властта не е дал съответно пояснение за ритона, който беше на пазара. Може би са го върнали, а може би са продали още нещо ", разгласи той във Facebook. Още два месеца по-рано Божков осведоми, че един от ритоните в сбирката му е засечен на свободния пазар.
Става въпрос за експонат, който предходната година е закупен от изложба Yacob`s в Лондон, профилирана в ислямско и антично изкуство. Той е конфискуван от българските управляващи на 2 март т. година и незабавно по-късно е бил пуснат за продажба на свободния пазар, твърди предприемачът, против който прокуратурата е повдигнала 17 обвинявания. Според Божков този образец " е задоволително индикативен за отношението към културно-историческото завещание от властимащите ". На няколко пъти той прикани прокуратурата да покаже ритона, само че държавното обвиняване, министерство на културата и НИМ или отказваха, или просто си мълчаха.
" Предвид настойчиво популяризирани в общественото пространство погрешни изказвания, по отношение на конфискуваните от пространствата в постройката на ул. „ Московска " №43 предмети, както и за обезпечаване на бистрота на активността на Специализирана прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, според Наказателно-процесуален кодекс, дадоха позволение за издание на видеоматериал и фотоси на конфискувани материални доказателства, съхранявани в НИМ ", твърди в този момент прокуратурата. Така и не излиза наяве обаче какво тъкмо пречи всичко да бъде показано пред очите на медии и експерти, откакто се твърди, че всичко е законно конфискувано и съхранявано.
 Васил Божков уточни кой е наредил разграбването на сбирката му (ВИДЕО) Васил Божков уточни кой е наредил " разграбването " на сбирката му (ВИДЕО)
Обвиняемият предприемач Васил Божков уточни във видео в обществената мрежа Facebook кой е поръчителят на " разграбването " на археологическата...
Иначе в формалното известие се твърди, че профилираната прокуратура ще изиска " подпомагане от учени и самостоятелни експерти с интернационално самопризнание в региона на археологията, на които да разпореди правенето на експертни оценки на конфискуваните от постройката на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ " ЕООД в гр. София предмети с белезите на културно-исторически полезности ". Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни полезности, все още се съхраняват в Националния исторически музей при съблюдаване на одобрените правила и при обезпечена защита от органите на Министерство на вътрешните работи, твърди държавното обвиняване.
" С оглед обективната и неоспорима оценка на конфискуваните предмети, които съгласно обвиняването са нелегално добити и държани от обвинения В.Б., Специализирана прокуратура стартира диалози с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз.
Те ще имат за задача да открият настоящия статут, културно-историческата и финансова стойност на конфискуваните по делото материални доказателства, притежаващи белезите на движими културни полезности ", написа още прокуратурата. Очевидно обаче задачата на известието са точно ритоните, фотосите и видеото, откакто историята с межудародните специалисти към този момент беше развита един път от представителя на основния прокурор, а по-късно и самият началник на държавното обвиняване я стартира при чуването си в Народното събрание.
Само преди месец прокуратурата позволи, че античната сбирка на Божков може да стане обществена държавна благосъстоятелност. Тогава представителят на основния прокурор Сийка Милева заяви, че на 1 октомври са завършили всички дейности по претършуване и изземване в постройката на ул. " Московска " 43, където се обитаваше офисът на Божков, фондация " Тракия " и неговия музей.
Реакцията на Васил Божков не закъсня и незабавно след изявлението на Милева предприемачът се оплака, че част от античните предмети към този момент са пуснати за продажба на интернационалния пазар. Той упрекна, че " в продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо завещание ". " Това отношение към културата изцяло дава отговор на манталитета на Гешев и компания. В следващо нарушаване на българските и интернационалните закони, оповестиха, че щели да национализират сбирката в интерес на страната ", написа предприемача тогава и добави: " Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които сега се разпореждат с България ".
 НИМ: Ритонът на Васил Божков не е откраднат НИМ: Ритонът на Васил Божков не е откраднат
Антикварната сбирка на Васил Божков, която се съхранява в Националния исторически музей, както и всички дейности на музейните работни...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР