Само часове по-рано той пусна с указ гласуваният на 16

...
Само часове по-рано той пусна с указ гласуваният на 16
Коментари Харесай

Радев показа, на чия страна е: Войнолюбците в парламента гласуваха военната помощ за Украйна

Само часове по-рано той пусна с декрет гласуваният на 16 декември в Народното събрание Закон за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. Радев обнародва въпросният закон в петъчният бр. 102 на Държавен вестник.

 

" В днешното нежно политическо и междуинституционално равновесие всяка институция в своите дейности и всяка партия в своето говорене би трябвало прецизно да се придържа към закона, както върша и аз. Съгласно нормативната уредба, налагането на несъгласие не може да трансформира текстове по подписан към този момент интернационален контракт. Тоест ветото е безусловно безпредметно ", съобщи по-късно президентът..

Сезирането на Конституционен съд след ратификация на интернационален контракт е невероятно. Тоест съдът няма защо да се произнесе. Докато госпожа Нинова умува дали да сезира Конституционен съд, което е безнадеждна идея, Министерството на защитата свърши нейната работа и ревизира наложения от Народното събрание контракт с Украйна, добави Румен Радев. Военните към този момент са създали разбори какво може и какво не може да се даде на Украйна.
Категорично това министерство няма да дава самолети, танкове и зенитно-ракетни комплекси, които могат да накърнят нашите бойни качества, добави президентът.

В същото време от Министерство на защитата оповестиха на брифинг, че логистичната интервенция по даване на въоръжението е към този момент в ход.

С обнародването на закона, Радев не се съобрази с апела на Българска социалистическа партия да наложи несъгласие. Според левицата утвърдените от депутатите текстове опонират на Конституцията, защото служебният министър на защитата е подписал съглашение, в което написа, че анексите към него не подлежат на ратификация в Народното събрание.

Украйна се похвали с български противотанкови гранатомети
Силите за териториална защита на Украйна към този момент са оборудвани с български противотанкови оръжия, оповестява Българска национална телевизия. Тя се базира на обява на украинския уебсайт Мілітарний и на известие на

Преди дни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани от парламентарната естрада Радев да наложи несъгласие на признатия законопроект, цитирайки неговата противоконституционност и базирайки се на обществени изяви на президента, в които той предизвестява, че изпращането на оръжия на Украйна ще вкара България във война. Преди дни пък леви депутати оповестиха, че ще търсят метод да сезират Конституционния съд за даването на оръжие на Украйна, в случай че президентът не наложи несъгласие върху утвърденото от Народното събрание съглашение.

В същото време стана ясно, че Министерство на защитата е предложило смяна в закона за одобрение на Споразумението сред България и Украйна, която да се анулира правото на Министерски съвет еднолично да подписва анекси по контракта. Предложението е всички спомагателни решения по съглашението да минават през Народното събрание. Това разгласи зам.-министъра на защитата Катерина Граматикова на конференция на политическото и военното управление на Министерството на защитата.

Предложението на Министерство на защитата анексите към Споразумението да минават през Народното събрание е предизвикано от терзанията, изказани от някои политически сили, по отношение на вероятно изключване на Народното събрание от решенията за военна помощ на Украйна.

След пет часа пререкания народните представители утвърдиха плана на решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна, както и двустранното съглашение, с което безплатно да

" Министерство на защитата в никакъв случай не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този развой. Предстои предлагането на Министерство на защитата да бъде импортирано в Министерски съвет, оттова и в Народното събрание. Настоящият ред беше направен за да се запълни " правна дупка ", само че поради терзанията на някои партии, се отстранява този ред и всички следващи дейности по отношение на решението за военна помощ ще бъдат предоставени на Народното събрание. Министерство на защитата извършва и ще извършва всяко решение на Народното събрание, в това число и работата със съдружниците ни по обезпечаване на заместваща техника. Това са мудни процеси, те са иницирани и са в ход ", уточни Граматикова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР