Само 20 на сто от потребителските разходи в България преминават

...
Само 20 на сто от потребителските разходи в България преминават
Коментари Харесай

Ще мине ли скоро българинът към безкасови плащания – портфейл пълен с карти, но без банкноти

Само 20 на 100 от потребителските разноски в България минават през картови заплащания. Далеч сме от страни като Швеция и Норвегия, където съвсем няма кеш, много надалеч сме даже от средноевропейското ниво, съобщи пред Българска телеграфна агенция Красимира Райчева, управител на " Виза " (Visa) за България, по време на тридневния конгрес " Зелена седмица 2023 " ( " Green Week 2023 " ) за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.

Райчева посочи ролята на цифровите разплащания, които са в основата на бизнеса на компанията, за понижаване на каузи на сивата стопанска система, за увеличение на събираемостта на приходите в страната, както и за устойчивото развиване на обществото. По изследване на " Ей Ти Кърни " всеки 10 % нарастване на цифровите разплащания понижават сивата стопанска система с 4 на 100, уточни Красимира Райчева.

Тя акцентира, че ковидCOVID годините са подтикнали дигитализацията и клиентите от ден на ден се ориентират да заплащат по безналичен метод. Катализатор на този развой е бил и планът за пускане на картови разплащания в софийския градски превоз, който компанията е осъществила взаимно с Центъра за градска подвижност, Столична община и клиентите. 

В България на 1000 души от популацията се падат 16 терминала за разплащане, до момента в който приблизително в Европа е 33 терминала на 1000 души, сподели Райчева.

Тя подсети, че предходната година компанията е почнала стратегия " България без брой ", с която се подтиква в дребния и междинен бизнес от ден на ден да навлизат цифровите разплащания. Други положителни практики са свързани с внедряването на карти от биоразградими материали. Освен това от ден на ден стават клиентите, търсещи резистентност, като посредством приложенията си в мобилните устройства могат да регистрират въглеродния отпечатък на всяко разплащане.

Красимира Райчева предложи ускорено разглеждане от Народното събрание на измененията в Закона за ограничение на заплащанията в брой от сегашните 10 000 лв. - на 5000 лв.. Тя предложи също така страната да обезпечи опция на всички места да може да се заплаща и с карти, както това става в страните към България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР