Само 10.5% от предприятията в България продават своите продукти и

...
Само 10.5% от предприятията в България продават своите продукти и
Коментари Харесай

Само една десета от българските фирми продават онлайн

Само 10.5% от предприятията в България продават своите артикули и услуги онлайн, демонстрират данни от проучване на Националния статистически институт (НСИ) за осведомителното общество в предприятията през 2017 година

Реализираният оборот от интернет търговия е едвам 5.4% от общия оборот на предприятията. Относителният дял на тези, които реализират продажби онлайн, е 8.9% при едвам 2.1% предприятия, употребяващи известия от автоматизиран продан на данни.

По-голямата част от предприятията – 88.6%, които продават по интернет вършат това посредством личен уеб страница, интернет магазин или уебприложение. Същевременно малко повече от половината от предприятията в страната разполагат със личен уебсайт (50.8%). Най-често на уеб страниците си фирмите дават информация за предлаганите артикули и услуги (80.0%) и слагат отпратка към профила си в обществените мрежи (34.2%). Само 26.2% оферират опция за онлайн поръчки или резервации на артикули или услуги. Общо 26.9% от търгувалите онлайн употребяват платформи за електронна търговия като eBay, Amazon, Booking.com, eMAG.

Най- доста интернет продажби са осъществени към клиенти от България (95.4%), само че значително предприятия оферират своите артикули и услуги на клиенти от други европейски страни (34.5%) или от други страни отвън Европейски Съюз (19%).

Наблюдава се и растеж на относителния дял на предприятията, осъществили покупки онлайн. През предходната година това са сторили 13% от тях, което е с 2.3 процентни пункта повече в
съпоставяне с 2015 година.

Най-активни при потреблението на електронна търговия са огромните предприятия - 22% от тях правят покупки по интернет, а 18.5% продават артикули или услуги онлайн.
Данните на Национален статистически институт демонстрират и дребен дял на предприятията, които се възползват от така наречен " облачни " технологии за усъвършенстването на бизнес процесите – 8% през 2017 година Основни консуматори са огромните предприятия с над 250 заети (28.6%).

Основните цели, за които предприятията употребяват облачните решения, са поддръжка на е-поща (72.7%), предпазване на файлове (67.6%) и хостинг на база данни (57%).

Малко по-активни са фирмите при потреблението на обществените мрежи – 34.4% през тази година.

Предприятията употребяват обществените мрежи главно за възстановяване на имиджа - своя или на пазарния артикул. 71.7 на 100 от тях са употребявали обществените мрежи за реклама и промоции, 61.2% - за приемане и отговаряне на отзиви и въпроси от клиенти, а 36.7% - за съдействие с бизнес сътрудници или други организации. Най-малък е делът на предприятията, които включват своите клиенти в създаването или обновяването на стоките или услугите (17.3%).

Повече данни вижте в създадената от OLX и " Дневник " интерактивна карта OLX география. Тя демонстрира потребителската интензивност по области и най-търсените артикули за месеца, както и най-предлаганите от продавачите артикули и услуги. В мобилната версия за по-удобно прилагане виждате най-търсените категории артикули по области.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР