Камен Янкулов е изпълнителният директор на OLX и Shedd за

...
Камен Янкулов е изпълнителният директор на OLX и Shedd за
Коментари Харесай

Камен Янкулов, OLX: През 2017-а социалните мрежи изгубиха имиджа си на модели за поведение в е-бизнеса

Камен Янкулов е изпълнителният шеф на OLX и Shedd за България. Компанията е част от OLX Group – един от световните водачи в бизнеса с онлайн разгласи. Разговаряме след представянето на данните на OLX за 2017 година Платформата за онлайн покупки и продажби регистрира растеж на продавачите и купувачите, както и на оповестените разгласи, като към този момент доближава до половината интернет консуматори в страната. Повече четете тук.

През 2014 година " Продавалник " стана OLX, кои бяха най-големите провокации за развиване на платформата през тези близо 4 години?

- Връщайки се 4 години обратно, съзнавам, че за нас в компанията ребрандингът на " Продавалник " беше извънреден план и предизвикателство само че и страхотна опция да минем на идващ стадий от нашето развиване, а точно всички хоризонтални уеб сайтове за разгласи в световното семейство на Naspers да бъдем под марката OLX. Помня добре момента, в който взехме решение, че ще създадем тази смяна и също по този начин полемиките, които имахме към нея. Това, в което вярвахме, е че най-важното нещо е продуктът, който вършим, да бъде сполучлив за нашите консуматори. 4 години по-късно можем да се похвалим с 80% повече регистрирани консуматори, продавачи и купувачи, които вършат сполучливи покупко-продажби в OLX. Пенетрацията на пазара също е повишена с съвсем 100%, като сега доближаваме до над 50% от интернет ползвателите в страната.

Предизвикателствата, през които преминахме, са доста – напълно пренаписване на платформата и миграция към централизиран продукт; двойно нарастване на екипа ни, с цел да срещнем потребностите на нашите потребители; тоталната смяна на потребителското държание от десктоп към мобилни устройства и надлежно задачата ни да бъдем " mobile first " платформа; софтуерното развиване в онлайн бранша, което ни разреши да внедрим системи, с които да съумяваме да поддържаме в оптималната степен качественото наличие към което се стремим всекидневно.

Как оценявате миналата 2017 година - има ли нови трендове в онлайн търговията?

- Изминалата година беше извънредно динамична освен за нас, само че и за целия онлайн бранш. Личното ми мнение е, че това беше годината, в която обществените мрежи изгубиха част от своя имидж на платформи, които всички останали в онлайн бизнеса следват и към чиито консуматори се концентрираха непременно. Глобалната акция и полемика към подправените вести, мисля, че способстваха в огромна степен за това. 2017-а беше и годината на Programmatic, като в западния свят това промени напълно бизнеса на онлайн издателите. В България смяната към този момент е необратим развой, който въпреки и по-бавно, към този момент се усеща съществено. Тази наклонност обаче дава съществено преимущество на софтуерните компании, както и на онлайн търговията да доближават до по-сегментирани аудитории и да ръководят своите маркетинг интензивности по-ефективно и с дълготрайна визия.

Ако би трябвало да загатна едно нещо за онлайн търговията, то ще бъде по-осезаемата глобализация в онлайн продажбите. Потребителите стават все по-взискателни, все по-търсещи и все по-намиращи най-хубавите и преференциални за тях решения. Вече няма значение дали нещо се продава в България или в Китай, тъй като потребителите имат достъп до него и могат да го поръчат единствено с един клик.

Как локалните компании могат да отговорят на това предизвикателство?

- Считам, че фирмите, които развиват местен бизнес би трябвало трябва да влагат още повече в технологии, спомагателни функционалности, ефикасни решения, както и продуктово портфолио, с цел да отговорят на упованията на потребителите. Това е и нашата тактика - по-голямо многообразие за потребителите, съчетано с спомагателни функционалности, които ще оказват помощ на продавачи и купувачи по-лесно да търгуват едни с други.

Има ли неразработени ниши и кои са те?

- Онлайн бизнесът е извънредно динамичен и сигурно има доста ниши, като за множеството от тях евентуално даже и не подозираме, до момента в който не се появи новият Uber, TripAdvisor или Фейсбук. Положителното при всички нас, които развиваме е-бизнес, е че интернет пенетрацията е още доста надалеч от най-високите равнища, като да вземем за пример Норвегия, където е 95% (в България по последни данни е малко под 60%), т.е. капацитетът е огромен в дълготраен проект.

Онлайн секторът, който съгласно мен има голям капацитет за развиване в България в идващите години, е хранителната промишленост. Вече има няколко доста обещаващи плана, само че това, в което аз виждам капацитет, са потребителските настройки и държание в тази посока.

Какво можем да научим за българите като консуматори от държанието им в OLX?

- Българският консуматор съгласно мен е мощно недооценен. Исторически на него му се е наложило да се оправя с провокации, които към днешна дата наподобяват немислими. До наскоро достъпът до обикновени и съществени артикули и услуги беше мощно стеснен. Това е построило българина като човек, който знае какво желае, възнамерява по кое време го желае и е подготвен да заплати за него съгласно опциите си.

Поведението на потребителите в OLX не се разграничава от това на средностатистическия българин, защото нашата платформа се употребява месечно от близо 1/3 от популацията. Нашите наблюдения са, че българите търсят качествени артикули, които могат да употребяват дълго време и в случай че цената е рационална, то те са подготвени да я платят. Също по този начин българските консуматори, заради лимитираните си благоприятни условия, харчат парите си мъдро и не непременно желаят да имат финален модел автомобил, мобилен телефон или детска количка. Те знаят, че купувайки малко използвани артикули, ще могат да платят по-ниска цена, като това в това време ще им даде опция да възнамеряват по-скоро идната мечтана от тях покупка.

OLX свързва главно консуматори с консуматори, само че и бизнеса с потребителите - какъв е капацитетът за привличане на бизнеса?

-
Има един закон в търговията и той гласи, че там където са потребителите, там е и бизнесът - рано или късно. OLX не е изключение. Нашата задача и цел като компания е да свързваме продавачи и купувачи за взаимно-изгодни покупко-продажби. Идеята зад основаването на платформата е потребителите да имат място, където да търгуват с употребявани и малко използвани, към този момент ненужни движимости. Ние имаме вяра, че триумфът на OLX се гради точно от сполучливите покупко-продажби сред частни консуматори и през годините в никакъв случай не сме променяли този фокус при развиването на продукта. Разбира се, една немалка част от наличието при нас през днешния ден идва от бизнес консуматори, които се възползват от известността на платформата и големият брой евентуални купувачи, които я посещават всеки ден. Осъзнаваме това и прибавяме функционалности, които да им оказват помощ да бъдат сполучливи търговци при нас, само че без това да трансформира фокуса на платформата към частните лица. А в края на деня, потребителите са задоволително осведомени, с цел да вземат решение какъв артикул желаят да закупят и от кого.

Каква конкуренция е услугата на Фейсбук – Marketplace?

- Конкуренцията е неизбежна, когато има огромен капацитет в избран вид бизнес. Приветстваме новите компании в нашия бранш, като считаме, че те биха понижили бариерите за това от ден на ден и повече хора да вземат участие в търговията сред частни консуматори, допринасяйки доста за разширение на бизнеса с разгласи. Макар да има място за доста компании в този бранш, ние сме уверени в нашата световна тактика, която ни завоюва първа позицията на доста места по света. Към този миг присъстваме в над 40 страни, на 36 от тях сме водеща платформа за разгласи, на 35 пазара сме в топ 3 по сваляния на мобилните приложения в нашия сегмент, и в 22 от тях сме номер 1. Нашият триумф се базира на опита, който предлагаме на нашите консуматори, поддържайки високо равнище на доверие и успеваемост в нашите в платформи, както и непрекъснато предложение на нови и неповторими услуги с висока стойност. През годините успяхме да изградим голям опит съчетаващ световните запаси, до които имаме достъп със знанията, които локалните екипи имат на място.

Какво следва пред компанията през 2018 година?

- Технологичното развиване на света слага фирмите пред огромно предизвикателство. От една страна, потребителите имат все по-големи упования, тъй като имат достъп до информация, която им дава убеденост. От друга страна, технологиите се развиват толкоз бързо, че фирмите не са подготвени да ги внедрят и употребяват пълноценно в къси периоди. Днес онлайн потребителят има съответни условия и упования към метода, по който да търси, намира, сортира и даже към дизайна на дадена платформа. Нашите цели и провокации през годината ще бъдат ориентирани точно в тази посока.

А какви са упованията Ви за развиване на онлайн търговията в страната през тази година и в идващите 3 години?

- За всички е известно, че развиването на онлайн търговията в България е единствено първоначално и това е необратим развой. За страдание на пазара няма публични данни за размера на онлайн търговията. Всеки разполага с някакви данни, само че в последна сметка това са единствено догатки. Едно е несъмнено, секторът пораства с големи темпове и ще продължи да го прави още дълго.

Добрата вест е, че развиването на бранша дава опция за напредък и на доста други свързани бизнеси само че и ги слага пред съществено предизвикателство, като да вземем за пример куриерските компании. Когато потребителят може да купи артикул безусловно за секунди, то неговите упования са и че той ще го получи в най-кратък период. Българските куриерски компании са на международно равнище и имат достъп до информация, с която разполагат сътрудниците ни на другите пазари. Пред тях обаче стои предизвикателство по какъв начин да посрещнат и обслужат упования растеж на онлайн бранша, без това да повлияе на качеството на предлаганите от тях услуги.

Кои са трендовете в онлайн търговията по света, които занапред можем да чакаме в България?

- Определено, в случай че има нещо, което в нашия район се разграничава доста от останалите, то това са онлайн заплащанията. България е страна, в която пожеланият способ на заплащане е в кеш и то освен при онлайн търговията. Тя обаче не е неповторима, тъй като даже потребителите в огромни пазари като Полша, Украйна, Румъния имат същите привички. Проучванията демонстрират, че съществена спънка за онлайн заплащанията е сигурността и онлайн търговците и финансовите институции имат за цел да трансформират тази настройка. Процесът е муден, само че той ще разреши на онлайн търговците да порастват даже с по-големи темпове от упованията.

Важна стъпка в посока по-голяма сигурност е директивата на Европейски Съюз за съхранението, боравенето и опазването на персонални данни (GDPR), която следва да влезе в действие през май. Тя от една страна е предизвикателство за фирмите да посрещнат наложените от Европейски Съюз условия и стандарти, само че от друга е голяма опция за онлайн търговците да подсигуряват сигурност на своите клиенти, с което да разширят бизнеса си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР